Odpowiedzialność odszkodowawcza za produkt żywnościowy

Ustawa z dnia 10 stycznia 2018 r. o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni (Dz. U. poz. 305), weszła życie w dniu 1 marca 2018 r. i od początku wywoływała kontrowersje spowodowane brakiem jednoznacznych zapisów mających znaczący wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorców.

Najistotniejsze pozostawało ustalenie, czy ustawa określająca zasady ograniczenia handlu oraz wykonywania czynności związanych z handlem w placówkach handlowych (art. 1 ustawy) obejmuje dany rodzaj działalności, w tym czy zakres przedmiotowy ustawy obejmuje czynności sprzedażowe prowadzone w podmiotach świadczących usługi na rzecz handlu, tj. centra logistyczne, magazynowe i dystrybucyjne.

Więcej w numerze kwartalnika Food-Lex 2/2018, dostęp dla prenumeratorów>>

Fotolia_106404762_M