„Od pola do stołu”. Nowa strategia Komisji Europejskiej
20 maja 2020 roku Komisja Europejska opublikowała długo oczekiwaną przez podmioty prowadzące działalność w sektorze spożywczym Strategię „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. Opublikowana Strategia jest kluczowym elementem europejskiego porozumienia w sprawie ochrony środowiska, które określa w jaki sposób do 2050 roku uczynić Europę pierwszym kontynentem neutralnym dla klimatu.
Głównymi celami wskazanymi w Strategii są:
- ograniczenia stosowania i produkcji pestycydów oraz nadmiernego nawożenia roślin,
- wzmocnienie pozycji rynkowej rolnictwa ekologicznego,
- poprawa dobrostanu zwierząt,
- przyczynienie się do zmiany nawyków żywieniowych ludzi (w tym przede wszystkim zmiana wzorców konsumpcji oraz ograniczenie marnotrawienia żywności).
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2020, dostęp dla prenumeratorów>>