Zafałszowania, autentyczność i integralność żywności - Nowe wyzwanie dla Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO

Temat oszukańczych praktyk w branży spożywczej stał się przedmiotem rozważań tak dużej międzyrządowej organizacji zajmującej się tematyką żywności jaką jest Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO).

Oczywiście w dokumentach kodeksowych problem zafałszowywania żywności był poruszany wielokrotnie np. przy ustalaniu najwyższego dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia melaminą, jednak kompleksowa dyskusja na tą kwestią miała miejsce po raz pierwszy w 2016 roku. Aktualnie trwają prace dotyczące stworzenia definicji podstawowych pojęć związanych z tematyką zafałszowania żywności, a w dalszej perspektywie planowane jest opracowanie międzynarodowych wytycznych.

Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 4/2018dostęp dla prenumeratorów>>

Fotolia_107044670_L