Zainteresowanie Prezesa UOKiK branżą spożywczą. Przegląd aktualnych trendów

Impulsem dla wzmożonej aktywności Prezesa UOKiK w branży spożywczej – na wszystkich jej szczeblach – z pewnością była w ostatnich latach pandemia koronawirusa. Już wiosną 2020 r. Urząd informował, że weryfikuje, czy największe podmioty z sektora rolno-spożywczego płacą na czas rolnikom, dostawcom i innym kontrahentom oraz również czy polityki handlowe i cenowe nie zmieniły się w okresie epidemii na niekorzyść mniejszych kontrahentów.

Regulator kontynuuje te działania i korzysta z nowych rozwiązań. Równolegle w relacjach B2C Prezes UOKiK konsekwentnie walczy z wprowadzaniem konsumentów w błąd i z tego względu weryfikuje akcje promocyjne lub bada sposób funkcjonowania aplikacji służących do zamawiania posiłków przez Internet.

Polecamy artykuł pt. "Zainteresowanie Prezesa UOKiK branżą spożywczą. Przegląd aktualnych trendów", który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracowała Iwona Kacprzak, radca prawny w Kancelarii Eversheds-Sutherland Łachowska-Brol sp. k.

Kwartalnik "Food-Lex" nr 4/2022>> 


Buxhet-1-1004-scaled