Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Cukier drożeje. Ceny słodyczy pójdą w górę
Piekarze i producenci płacą już ponad 3,50 zł za kg cukru, czyli 30 - 40 proc. więcej niż przed rokiem - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".

Tak wysoka cena jest wynikiem regulacji Komisji Europejskiej, kataklizmów oraz złych warunków atmosferycznych, które spowodowały zmniejszenie zbiorów.

Limity, ustalone dla naszego kraju, są zbyt małe. Paradoksalnie, nie możemy wykorzystać nadwyżek i musimy ją eksportować. Brakuje w związku z tym cukru na rynku, a to powoduje wzrost jego ceny. Jednak ta rośnie również na świecie.

Producenci surowca zarabiają dzięki temu bardzo dobrze, natomiast nasi piekarze i wytwórcy słodyczy są zmuszeni do importu. Płacą coraz więcej. Musi to spowodować w konsekwencji podwyżki cen gotowych wyrobów.

Obecnie w detalu kilogram cukru kosztuje od 3,40 do 4,50 zł. Ale gdzieniegdzie stawka hurtowa dobija już poziomu 4 zł. Jej przekroczenie może spowodować wzrost cen słodyczy w sklepach o 5 - 8 proc. Do tego doszła już 23 - procentowa stawka podatku VAT. A niedługo rozpocznie się także sezon na słodzone napoje, które też zdrożeją.

Ceny gotowych wyrobów cukierniczych nie mogą znacznie wzrosnąć, bo spowoduje to znaczny spadek popytu. Sytuacja staje się więc niewesoła dla tej branży - zauważa "Dziennik Gazeta Prawna".

(Źródło: PAP)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij