Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prace Unii Europejskiej nad projektem rozporządzenia w sprawie tworzyw sztucznych z recyklingu przeznaczonych do stosowania w produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
W chwili obecnej trwają prace Komisji Europejskiej nad projektem propozycji rozporządzenia w sprawie tworzyw sztucznych z recyklingu przeznaczonych do stosowania w produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Jednocześnie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opracowuje Przewodnik dotyczący wykorzystywania tworzyw sztucznych z recyklingu w produkcji materiałów do kontaktu z żywnością.

Zgodnie z planem Przewodnik ten powinien być gotowy w tym samym czasie co publikacja rozporządzenia Komisji

Przemysł żywnościowy jest żywo zainteresowany toczącymi się w Unii Europejskiej pracami nad projektem przepisów regulujących wykorzystanie tworzyw sztucznych z recyklingu w produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Mając na uwadze poprawę obecnego stanu ochrony środowiska i nierozerwalnie z nią związaną kwestie gospodarki odpadami, Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności” dostrzega konieczność jak najszybszego opracowania przepisów prawnych w tym zakresie. Opracowanie rozporządzenia Unii Europejskiej w tym zakresie zapewniłoby ponadto jednolite podejście do tego zagadnienia przez władze lokalne wszystkich krajów członkowskich Unii Europejskiej.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij