| Raport DG Enterprise na temat konkurencyjności europejskiego przemysłu żywnościowegoDG Enterprise opracowała raport na temat konkurencyjności europejskiego przemysłu żywnościowego. W raporcie oceniono zarówno aspekty ekonomiczne, jak i prawne.Raport ma ponad 300 stron i podzielony jest na kilka sekcji tematycznych, wśród których wyszczególniono m.in.: 
 The external environment of the Food Industry;
The Overhaul of EU food law as perceived by industry;
Competitive position of the EU Food Industry sectors in the global and EU Market;
Key success Factors and policy scenarios.  Raport określa konkurencyjność europejskiego przemysłu jako porównywalną z przemysłem Australijskim i Brazylijskim i niższą od przemysłu USA i Kanady. Ten niski poziom konkurencyjności jest stabilny, pomimo, że wzrost produktywności jest w Unii Europejskiej wyższy niż w innych częściach świata. Nie przeszkadza to również temu, że w Unii Europejskiej zlokalizowana jest większość wiodących przedsiębiorstw sektora żywności.  Pobierz pełną wersję raportu 
 
 pełna lista aktualności
 
 |