Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Profile składników odżywczych - prace Komisji Europejskiej
W ramach realizacji postanowień Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, Komisja Europejska opracowała dokument roboczy na temat profili składników odżywczych pt. „Working dokument on the setting of nutrient profiles”.

Dokument ten określa propozycje parametrów, które będą brane pod uwagę w przyszłym profilu żywieniowym dla następujących kategorii żywności:

- oleje roślinne,
- tłuszcze do smarowania,
- produkty mleczne,
- produkty zbożowe,
- owoce, warzywa i uzyskiwane z nich produkty,
- mięso i produkty mięsne,
- ryby i produkty rybne,
- napoje bezalkoholowe, w tym soki

Propozycje Komisji Europejskiej są omawiane na posiedzeniach Grup Roboczych w Brukseli, w których skład wchodzą eksperci z poszczególnych państw członkowskich.
Ostateczne rozwiązania w kwestii profili składników odżywczych mają być opublikowane zgodnie z wymaganiem Rozporządzenia 1924/2006 w terminie do 19 stycznia 2009 r.

Sprawa profili żywieniowych ma kluczowe znaczenie dla przemysłu spożywczego, ponieważ produkty, które pod względem składu nie będą mieścić się w ustalonym profilu, nie będą mogły być oznakowane oświadczeniami zdrowotnymi i żywieniowymi. Dokładne wymagania z tego zakresu są określone w art. 4 Rozporządzenia nr 1924/2006.

Stowarzyszenie "Polska Federacja Producentów Żywności" w ramach konsultacji społecznych uczestniczy w procesie opiniowania dokumentu roboczego Komisji Europejskiej. Do tej pory nasza organizacja przekazała komentarze dotyczące profilu dla zbożowych produktów śniadaniowych, wyrobów specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz produktów czekoladowych i ciastkarskich.

 

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij