Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Badania naukowe: Mikroflora jelitowa i jej wpływ zdrowie
W internetowym wydaniu czasopisma naukowego Nutrition in Clinical Care opublikowany został artykuł stanowiący przegląd badań na temat mikroflory jelitowej oraz wpływu probiotyków i prebiotyków na zdrowie człowieka.

Przegląd został przygotowany w oparciu o materiały udostępnione m.in. przez Amerykańskie Towarzystwo Gastroenterologiczne (AGA - American Gastroenterological Association) oraz Międzynarodowe Towarzystwo Badań nad Probiotykami i Prebiotykami (ISAPP - International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics) zgromadzone w latach 2000-2010.

Autorzy artykułu zwracają uwagę na liczne sposoby oddziaływania na probiotyków na organizm człowieka:

  • modulowanie systemu immunologicznego poprzez wzrost produkcji przeciwciał i innych komórek zwalczających patogeny;
  • poprawa funkcjonowania komórek nabłonka jelit poprzez stymulowanie ich do produkcji większych ilości śluzu, dzięki czemu zabezpieczają je przed wysychaniem;
  • działanie antybakteryjne w stosunku do patogenów poprzez supresję ich wzrostu.
Z terapeutycznego punktu widzenia, potwierdzony został pozytywny wpływ probiotyków i prebiotyków na zapobieganie i leczenie licznych zaburzeń jelitowych. Badania sugerują również, że probiotyki i prebiotyki mogą być użyteczne przy prewencji nadwagi i otyłości oraz cukrzycy typu 2.

Pełna treść artykułu w angielskiej wersji językowej dostępna jest pod adresem: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1753-4887.2011.00402.x/pdf

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij