Bezpłatne webinaria dla branży spożywczej:Det Norske Veritas Business Assurance zaprasza do udziału w kolejnym bezpłatnym webinarium pt.: "Bezpieczeństwo opakowań w branży spożywczej i kosmetycznej".
Dnia 11.02.2013 od godziny 10.00
zarejestrowani uczestnicy mogą uczestniczyć w bezpłatnym webinarium
internetowym gdzie prezentowane będą podstawowe wymagania norm w kontekście
wymagań prawnych UE wraz z praktycznym wskazówkami jak je zastosować.
Tematy, które będą poruszane:
1/ BRC IoP Global Standard for Packaging and Packaging Materials
w wersji 4
2/ FSSC 22000:2011 (w
oparciu o ISO 22000:2005 i w szczególności PAS 223:2011)
3/ PN-EN 15593:2010 Opakowania -
Zarządzanie higieną w produkcji opakowań do produktów spożywczych – Wymagania.
a także wymagania prawne w
zakresie bezpieczeństwa opakowań
Prosimy o logowanie się na
przesłany adres pół godziny przed rozpoczęciem seminarium. Przewidywany czas
trwania to 2-2,5 godziny.
Szanowni Państwo,
Informacje na temat zawartości merytorycznej webinarium:
1.
W lutym 2011 opublikowane zostało kolejne, 4-te już
wydanie normy BRC/IoP Global Standard for Packaging and Packaging Materials. Wszystkie firmy planujące poddać się ocenie
w oparciu o ten standard powinny wyposażyć się w oficjalną wersję normy (do
zakupienia na stronie www.tsoshop.co.uk/brcbookshop
i dostępna zarówno w wersji papierowej jak i elektronicznej) oraz maksymalnie
dobrze przygotować się do spełnienia wymagań. W takim też celu powstało nasze
webinarium. Na początek przypomnijmy kilka podstawowych faktów na temat BRC
(British Retail Consortium) i samej normy. BRC to brytyjskie stowarzyszenie
detalistów - firm handlowych oraz spożywczych, które podjęło wyzwanie
polegające na wzmocnieniu bezpieczeństwa konsumentów i biznesu poprzez
rekomendowanie najlepszych w danej branży dobrych praktyk produkcyjnych.
Natomiast standard BRC/IoP powstał we współpracy z Institute of
Packaging (IoP) – jednostką badawczą wyspecjalizowaną w pracach
naukowo-badawczych i wdrożeniowych związanych z materiałami opakowaniowymi.
Decyzja o stworzeniu i
opublikowaniu nowej, czwartej wersji standardu wynika z procedur BRC, które
zakładają ciągłą analizę informacji na temat zmian w przepisach prawa oraz
informacji płynących z firm certyfikacyjnych oraz firm wytwarzających
opakowania a następnie aktualizacji standardu.
Jakie zatem są zmiany w nowej
wersji normy? O tym za chwilę. Zacznijmy od kluczowych informacji na temat
struktury normy. Wymagania dotyczące zakładu produkcyjnego zebrane są w sześciu
rozdziałach: 1. Zaangażowanie
najwyższego kierownictwa i ciągłe doskonalenie, 2. System zarządzania
zagrożeniami i ryzykiem, 3. Bezpieczeństwo wyrobu i system zarządzania
jakością, 4. Standard zakładu, 5. Nadzorowanie wyrobu i procesu, 6. Personel.
Każdy podrozdział normy zawierającej wymagania rozpoczyna się od tzw. „statement
of intent”, które opisuje jak należy rozumieć dany element standardu. Kilka z
wymagań normy zostało dodatkowo uwypuklonych, jako wymagania fundamentalne.
Jakie zmiany zawarto w wersji czwartej standardu BRC/IoP.
Najistotniejsze zmiany można zebrać w następujących punktach:
- nadzór nad materiałami z
recyklingu.
- nadzór nad procesem drukowania
- norma nakłada na producenta
obowiązek analizowania potencjalnych krytycznych defektów opakowania mogących
wystąpić podczas użytkowania a także analizę funkcjonalności opakowania.
- norma rozwija temat Krytycznych
Punktów Kontroli, czyli mechanizmów nadzoru nad najistotniejszymi zagrożeniami
dla bezpieczeństwa opakowań, także tymi wskazanymi przez prawo.
- norma nakazuje informować
klientów o wszelkich procesach mających wpływ na realizację wymagań uzgodnionej
specyfikacji a zleconych na zewnątrz organizacji.
- nakłada obowiązek oceniania
zagrożeń związanych z procesami zlecanymi na zewnątrz oraz skutecznego nadzoru
nad tymi zagrożeniami.
- norma wprowadza dodatkowe
wymagania dotyczące gotowości na sytuacje kryzysowe nazwane „business recovery”
czyli wymóg zagwarantowania ciągłości działania (czytaj także w Newsletterach DNV
artykuły na temat Busisness Continuity Management).
- dodatkowym wymaganiem jest
rozdział mówiący o wymaganiach dla wody, pary, lody, sprężonego powietrza i
innych gazów, w przypadku gdy mają wpływ na produkt.
2. Kolejny
omawiany dokument normatywny to specyfikacja PAS 223:2011 „Prerequisite
programmes and design requirements for food safety in the manufacture and
provision of food packaging” to zupełnie nowy, dodatkowy standard
opracowany w celu uszczegółowienia wymagań normy ISO 2200:2005 w zakresie
elementu mówiącego o Dobrych Praktykach. Standard ten powstał w wyniku
współpracy specjalistów branży wytwarzającej opakowania (Amcor, Alpla, Tetra
Pak, Rexam, Owens Illinois) i dużych firm spożywczych (Kraft, Danone, Coca
Cola, Unilever, Nestle). Zakres wymagań zaprezentowanych w specyfikacji jest
zbliżony do BRC jednakże PAS 223:2001 nie jest autonomicznym standardem i może
funkcjonować tylko wspólnie z ISO 22000:2005. Wspólnie stanowią nowy schemat
certyfikacji nazwany Food Safety System Certification 22000 znany już firmom
spożywczym. Zawartość merytoryczna dotycząca infrastruktury, mechanizmów
utrzymywania zakładu, urządzeń, linii w odpowiednim standardzie jest dość
zbliżona do tego co mówi BRC. W trakcie webinarium szczególną uwagę zwrócimy na
różnice między tymi dokumentami
3. Pojawiają
się także na rynku sygnały o zainteresowaniu standardem 15593:2011 Opakowania
-- Zarządzanie higieną w produkcji opakowań do produktów spożywczych –
Wymagania.
Stanowi rozwinięcie zasad HACCP orz wymagań ustanowionych przez ISO 22000 odwołując się do
standardu ISO 9001. Ma ambicje być międzynarodową normą dedykowaną dla
wytwórców opakowań do żywności, proponując zestaw dobrych praktyk
umożliwiających prowadzenie działalności zgodnie z zasadami higieny.
Webinarium ma ambicję dokonać porównania różnych systemów
certyfikacji (BRC, FSSC 22000, ISO 15593) umożliwiając praktyczne zastosowanie
wymagań oraz dokonanie wyboru, który najlepiej przysłuży się rozwojowi systemu
zarządzania oraz będzie satysfakcjonujący dla klientów firmy wytwarzającej opakowania.
Prowadzący będzie dostępny dla Państwa 2 godziny po webinarium a lista pytań i
odpowiedzi zostanie po szkoleniu rozesłana do zarejestrowanych uczestników
webinarium
Prowadzący będzie dostępny dla
Państwa po webinarium na
sesji „Pytania i Odpowiedzi”.
Seminarium poprowadzi:
Dominik Lisiewski – audytor IFS, BRC, FSSC
22000, BRC/IoP, ISO 22000, BRC CP.
Udział w seminarium jest
bezpłatny.
Zgłoszenia prosimy kierować na
adres:
katarzyna.grzegorzek@dnv.com do 8 lutego
(piątek)
Link do strony logowania dostana Państwo
mailem zwrotnym.
Zaświadczenia i materiały
Informujemy, że możliwe jest uzyskanie
otrzymanie materiałów szkoleniowych w wersji nagrania z prezentacją oraz
zaświadczenia z webinarium.
Koszt zaświadczenia o uczestnictwie to 50
PLN, koszt imiennych materiałów 50 PLN.
Seminaria internetowe
realizowane będą w technologii czasowego dostępu do prezentacji.
Minimalne wymagane warunki
techniczne:
komputer PC z procesorem min. 1GHz,
karta dźwiękowa oraz głośniki lub
słuchawki,
pamięć operacyjna: min. 512 MB,
stabilne łącze internetowe DSL
przeglądarka internetowa (zalecana
przeglądarka to Internet Explorer w wersji 7.0 lub wyższej).
Serdecznie
zapraszamy!
Det Norske Veritas Business Assurance