5 rzeczy, które warto wiedzieć o GMOOrganizmy modyfikowane genetycznie (GMO) budzą wiele kontrowersji. Przepisy UE w tej sprawie są bardzo restrykcyjne – zarówno uprawa, jak i obrót GMO są możliwe dopiero po przeprowadzeniu złożonej procedury autoryzacji. Od kwietnia 2015 roku państwa członkowskie mają swobodę we wprowadzaniu ograniczeń lub zakazów dotyczących upraw GMO na swym terytorium.1. Co to jest GMO?
GMO, czyli organizmy modyfikowane genetycznie, to
organizmy, których materiał genetyczny został zmieniony za pomocą metod
nowoczesnej biotechnologii w taki sposób, by nadać mu nowe pożądane cechy (np. odporność danej
rośliny na choroby czy suszę).
2. Których głównych upraw dotyczy
zjawisko?
Kukurydza,
bawełna, soja rzepak, buraki cukrowe.
3. Czy GMO jest dozwolone w UE?
GMO (zarówno żywność, jak i pasza) mogą być uprawiane
albo wprowadzane do obrotu w UE tylko po uzyskaniu autoryzacji na poziomie
unijnym. Procedura uwzględnia naukową ocenę ryzyka. W UE prowadzi się komercyjną uprawę jednej
zmodyfikowanej genetycznie odmiany kukurydzy o nazwie MON 810. Zezwolenie na
uprawę tej odmiany wydano w 1998 roku (autoryzacja wygasła i aktualnie trwa procedura jej
odnowienia). W 2013 roku kukurydza MON 810 była uprawiana głównie w
Hiszpanii (137 tys. ha z 150 tys. ha łącznej uprawy w UE), a także w Portugalii,
Czechach, Rumunii i Słowacji. W 2013 roku tylko 8 państw członkowskich nie zezwalało
na uprawę roślin GMO (Niemcy, Austria, Bułgaria, Luksemburg, Polska, Węgry,
Grecja, Włochy). Od kwietnia 2015 roku mogą do nich dołączyć kolejne. Aktualnie złożonych zostało osiem wniosków dotyczących
uprawy GMO w UE, w tym jeden z nich odnosi się do odnowienia zezwolenia dla MON
810. Jeśli chodzi o import GMO spoza UE, to obecnie 58
roślin dopuszczono do spożycia przez ludzi i zwierzęta, a 58 kolejnych czeka na
autoryzację. UE jest zależna od importu, by wyżywić zwierzęta
hodowlane. W 2013 roku UE potrzebowała w tym celu 36 mln ton ekwiwalentu soi, z
czego tylko 1,4 mln tony stanowiła pasza
nie-GMO wyprodukowana w UE.
4. Czy obecnie w obrocie znajduje się
żywność GMO? Jak możemy to sprawdzić?
Większość dopuszczonych w UE GMO to pasza, ale GMO
może znajdować się w żywności pochodzącej z importu. Prawodawstwo UE nakłada obowiązek etykietowania
genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy zawierającej GMO, składającej się
lub wyprodukowanej z GMO, z wyjątkiem sytuacji, gdy obecność wynosi mniej niż
0,9 proc. żywności/paszy lub składnika, bądź jego obecność jest przypadkowa lub
nieunikniona technicznie. Przepisy UE nie zakazują stosowania etykiet „wolne od
GMO” sygnalizujących, że środki spożywcze nie zawierają genetycznie
zmodyfikowanych upraw lub że nie były wytwarzane przy
użyciu GMO, o ile są one zgodne z ogólnymi zasadami etykietowania żywności.
5. Kto decyduje o dopuszczeniu GMO w UE?
To zależy, czy mówimy o dopuszczeniu uprawy, czy o
dopuszczeniu do obrotu.
W przypadku dopuszczeniu uprawy autoryzacji dokonuje się
na poziomie UE, ale ostatnie słowo należy do państw członkowskich. Od
kwietnia 2015 roku – po wejściu w życie nowych przepisów – państwa członkowskie mogą
zdecydować o zakazaniu uprawy na swoim terytorium – już w trakcie trwania
procedury dopuszczenia, a nawet po jej zakończeniu. Państwa członkowskie mogą przy tym
powołać się na szereg przesłanek (np. wymagania dotyczące planowania
przestrzeni miejskiej i wiejskiej, wpływ ekonomiczno-społeczny, niezamierzoną obecność
genetycznie zmodyfikowanych organizmów w innych produktach lub cele polityki
rolnej), niekoniecznie tylko na ryzyko dla zdrowia i środowiska naturalnego wynikające z oceny
przedstawionej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Jeśli chodzi o dopuszczenie do obrotu, to
decyzję podejmuje się na poziomie unijnym. W przepisy wprowadzające możliwość
decydowania na poziomie krajowym mogłyby być niewykonalne i mogłyby doprowadzić
do ponownego wprowadzenia kontroli granicznych między państwami.
Źródło: PFPŻ ZP, PE
pełna lista aktualności
|