Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój
Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywanych analiz mikrobiologicznych i chemicznych. W 2015 roku rozszerzyło zakres akredytacji o kolejne metody badawcze, a od 2016 roku będzie służyć wsparciem eksperckim także fabrykom Nestlé na Ukrainie.

Nestlé Quality Assurance Center (NQAC) to działające od 2013 roku nowoczesne laboratorium badawcze Nestlé w Rzeszowie. Jego zadaniem jest wsparcie 21 fabryk Nestlé w Europie południowo-wschodniej m.in. w Polsce, Grecji, Bułgarii, Rumunii, Serbii, Czechach, na Słowacji, Węgrzech, a od 2016 roku również na Ukrainie w zakresie badań laboratoryjnych oraz dostarczania wiedzy eksperckiej w obszarze analiz chemicznych i mikrobiologicznych.


Do końca listopada 2015 roku wykonano ponad 12 tys. analiz chemicznych, z czego połowa dla fabryki w Rzeszowie. Pozostałe analizy wykonywane są dla fabryk grupy Nestlé z innych krajów Europy. W odniesieniu do parametrów mikrobiologicznych przeprowadzono ponad 33 tys. analiz mikrobiologicznych. Wszystko po to, aby wytwarzane produkty były bezpieczne, smaczne i zdrowe.


Jak to wygląda w praktyce? Wszyscy znamy etykiety produktów spożywczych – znajdujemy tam informacje o składzie produktu, wartości kalorycznej i zawartości poszczególnych kluczowych parametrów, takich jak na przykład białka, tłuszcze, węglowodany. Informacje, które trafiają na etykietę, pochodzą właśnie z laboratoriów takich jak NQAC. Dodatkowo w laboratoriach sprawdza się, czy surowce do wyrobu żywności są właściwej jakości. Rzeszowskie centrum bada produkty w zakresie tzw. BIG 8, czyli parametrów takich jak białko, tłuszcz, kwasy tłuszczowe, sucha masa, sód, cukry, popiół, błonnik, a także metale, mikotoksyny i pestycydy. Aby wiarygodne wyniki jak najszybciej docierały do zamawiających, w laboratorium trwają procesy zwiększające przepustowość, szczególnie w obszarze analiz BIG 8. W 2015 roku zoptymalizowane zostały metody oznaczania cukrów i kwasów tłuszczowych. Ponadto wdrożono oznaczanie mikotoksyn: Aflatoksyn B1, B2, G1, G2, Ochratoksyny A, ZEA, DON, Fumonizyny. Trwają prace nad implementacją nowych metali Se, Ni, Mo oraz azotanów i azotynów z zastosowaniem techniki FIA. Dzięki tej ostatniej technice możliwe stanie się analizowanie azotanów i azotynów w mleku, przyprawach i mięsie.


NQAC Rzeszów systematycznie zwiększa liczbę akredytowanych metod ze swojego zakresu pracy. W 2014 roku Laboratorium Chemiczne uzyskało akredytację Polskiego Centrum Akredytacji dla 6 wniosków. W październiku 2015 w wyniku pozytywnej oceny Polskiego Centrum Akredytacji rozszerzono zakres akredytacji o kolejne metody mikrobiologiczne służące do badania jakości mikrobiologicznej próbek wody, metodę oznaczania mikotoksyn: Aflatoksyna B1, B2, G1, G2, oraz Ochratoksyny A, a także dwie metody analizy suchej masy.


– Wzrost liczby analiz jest możliwy przede wszystkim dzięki zaangażowaniu rzeszowskiego zespołu i sprawnemu wdrożeniu i optymalizacji stosowanych metod. Będziemy dalej się rozwijać i wspierać produkcję bezpiecznych i zdrowych produktów. Bezpieczeństwo naszej żywności, zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów jest dla Nestlé priorytetem – mówi Małgorzata Filar, Kierownik NQAC Rzeszów, Nestlé Polska S.A.


nestle-nqac-r-d-rzeszow

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij