Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kwasy omega-3 – Wszystko jak w szwajcarskim zegarku
Francuski lekarz i filozof JulienOffray de La Mettrie swoje najgłośniejsze dzieło z roku 1748 zatytułował „L’homme-machine”, czyli „Człowiek-maszyna”. Rzeczywiście analogii między organizmem ludzkim a mechanizmem jest wiele.

Jeden i drugi to złożone systemy, które do prawidłowego funkcjonowania potrzebują synchronizacji wszystkich elementów oraz okresowego przeglądu, a w razie konieczności serwisowania.


Pracę obu możemy też wspierać z zewnątrz, poprzez dostarczanie niezbędnych składników działających na cały układ ochronnie lub stymulująco. W przypadku organizmu człowieka jednym z takich składników są kwasy z grupy OMEGA 3 nazywane też nieprzypadkowo Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi (NNKT).


NAJWAŻNIEJSZYMI KWASAMI Z GRUPY OMEGA 3 SĄ:

  • kwas alfa-linolenowy ALA
  • kwas eikozapentaenowy EPA
  • kwas dokozaheksaenowy DHA

 

Nie będzie przesadą stwierdzenie, że są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

To właśnie dzięki nim jesteśmy w stanie utrzymać w dobrej kondycji nasz układ krwionośny, trawienny, nerwowy i immunologiczny.


Kwasy OMEGA 3 pomagają nam dbać o prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi, normalizują ciśnienie tętnicze, chronią nas przed wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie, wspierają nasze serce, wzrok, skórę, poprawiają koncentrację i wydolność tlenową, podnoszą odporność na stres. Doprawdy trudno przecenić wszystkie ich dobrodziejstwa.

 

Niestety, organizm ludzki sam nie jest w stanie zsyntetyzować wystarczającej ilości kwasów OMEGA 3, dlatego musimy dostarczać je w odpowiedniej diecie.


Dzienna dawka kwasu ALA zalecana przez Instytut Żywności i Żywienia to ok. 1 g/dobędla osoby dorosłej o zapotrzebowaniu energetycznym 2000 kcal/dzień (0,5% całodziennej energii), a kwasów EPA i DHA 250 mg/dobę, najlepiej w postaci 2 porcji ryby. Kobiety w ciąży i matki karmiące piersią dodatkowo powinny spożywać 100-200 mg DHA/dobę.[i]


 

Na szczęście bez trudu znajdziemy je w ogólno dostępnych również w Polsce produktach spożywczych.


Najlepszym źródłem kwasu alfa-linolenowego są olej lniany, rzepakowy lub krokoszowy. Wystarczą zaledwie dwie łyżki oleju rzepakowego, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas ALA. Kwasy DHA i EPA znajdziemy natomiast w rybach, owocach morza i algach, i to tak popularnych u nas rybach, jak  makrela, łosoś, śledź, sardynki. Nie trzeba więc wcale przeprowadzać się nad Morze Śródziemne, aby już od dziś zadbać o zdrową, bogatą w kwasy OMEGA 3 dietę. Nasz organizm będzie nam za to wdzięczny.



[i]Normy żywienia dla populacji polskiej, pod red. M. Jarosz,Wydawnictwo Instytutu Żywności i Żywienia, Warszawa. 2017.

 

Źródło: www.dobretluszcze.pl



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij