Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym”Zorganizowana w dniu 14 listopada 2019 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu kontroli żywności.Konferencję,
która zgromadziła ponad 60 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski, otworzyła
i prowadziła dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika
„Food-Lex” Dorota Kozłowska.
Pierwszą prezentację pt. „Zanieczyszczenia
mikrobiologiczne przypraw stosowanych w produkcji żywności” wygłosiła Małgorzata
Stachowiak, reprezentująca J.S. Hamilton Poland S.A. W swoim wystąpieniu Prelegentka
odniosła się do uregulowań prawnych przedmiotowego zagadnienia. Ponadto, w
trakcie prezentacji zostały określone główne źródła zanieczyszczeń, postępowanie
na etapie transportu i magazynowania przypraw oraz produkcji żywności, a także
procedury
wycofania z rynku.
Kolejne zagadnienie - „Stosowanie
aromatów w żywności konwencjonalnej oraz w żywności dla dzieci” zostało omówione przez Joannę Gajdę-Wyrębek z Narodowego
Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. W swojej
prezentacji Prelegentka przedstawiła wymagania Unii Europejskiej i Komisji
Kodeksu Żywnościowego w omawianym zakresie, a także trwające prace legislacyjne.
Uczestnikom konferencji zostały ponadto określone zasady kontroli użycia na
poziomie przedsiębiorcy stosującego aromaty w środkach spożywczych oraz przepisy
dotyczące znakowania aromatów na etykietach wyrobów spożywczych.
Następną prezentację pt. „O
organach nadzoru rynku, czyli konsekwencje wprowadzenia ustawy RP poz. 542 z
dnia 13 kwietnia 2016 r.” omówił Piotr R. Gajos, reprezentujący Biuro
Konsultingowe riskCE sp. z o.o. sp.k. W swoim wystąpieniu Prelegent przedstawił
strukturę i zakres działania polskich organów nadzoru rynku w odniesieniu do
producentów, importerów i użytkowników maszyn i urządzeń. Ponadto, zostały omówione
procedury kontroli i postępowania administracyjnego, w tym kary pieniężne,
jakie mogą być przyznane za poszczególne niezgodności urządzenia lub dołączonej
do niego dokumentacji.
W dalszej części konferencji Marzena
Pawlicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu
Higieny przedstawiła prezentację pt. „Kontrola opakowań przez przedsiębiorców
sektora spożywczego”. W trakcie wystąpienia zostały szczegółowo omówione dokumenty
potwierdzające zgodność (deklaracja zgodności, dokumenty uzupełniające). Przez
Prelegentkę został także opisane badania migracji globalnej i specyficznej, badania
w zakresie migracji bisfenolu A z lakierowanych puszek, a także badania
substancji dodanych w sposób niezamierzony (NIAS).
Kolejne
zagadnienie pt. „Rozwój
standardów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Nowe wymagania i zmiany w
standardach BRCGS oraz ISO 22000:2016 I FSSC 22000 v5” przedstawił Wojciech Górski, reprezentant BSI Group Polska Sp. z o.o. W swoim wykładzie Prelegent omówił skrupulatnie elementy wspólne standardów oraz ich
różnice. Dzięki wysłuchaniu prezentacji, uczestnicy
Konferencji zapoznali się także z kierunkami rozwoju standardów
zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Ostatnia
prezentacja pt. „Połączenie Inspekcji Handlowej z Inspekcją Jakości Handlowej
Artykułów Rolno-Spożywczych” została
omówiona przez Michała
Badowskiego reprezentującego SSW
Pragmatic Solutions. W
swoim wystąpieniu Prelegent przedstawił obecne i postulowane kompetencje IH i
IJHARS oraz określił cele i oczekiwane skutki wprowadzenia zmiany przepisów, w
szczególności połączenia IH z IJHARS w zakresie nadzoru nad jakością handlową
ARS. W trakcie prezentacji, uczestnicy konferencji zapoznali się również ze schematem
organizacyjnym IJHARS po zmianach, a także z dodatkowymi uprawnieniami organów
IJHARS.
Zamknięcie konferencji nastąpiło
po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.
Partnerzy
Strategiczni PFPŻ ZP:
Dentons
J.S. Hamilton Poland S.A.
Partnerzy
PFPŻ ZP:
BSI
Group Polska Sp. z o.o.
Siemens
Sp. z o.o.
Patroni
Konferencji PFPŻ ZP:
Polskie
Mięso
QAFP
Stowarzyszenie
Krajowa Unia Producentów Soków
Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy RP
Unia
Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
Związek
Polskich Przetwórców Mleka
Patroni
medialni PFPŻ ZP:
„Food-Lex”
Gospodarka
Mięsna
Mistrz
Branży
Nowy
Przegląd Mleczarski
Polskie
Mięso
Portal www.pfpz.pl
Przegląd
Mleczarski
Przegląd
Piekarski i Cukierniczy
Przemysł
Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny
Przemysł
Spożywczy
Galeria
zdjęć: | Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” |
| | Małgorzata Stachowiak, J.S. Hamilton Poland S.A. |
| | Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH |
| | Piotr R. Gajos, Biuro Konsultingowe riskCE sp. z o.o. sp.k. |
| | Marzena Pawlicka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH |
|
| Wojciech Górski, BSI Group Polska Sp. z o.o. |
| | Michał Badowski, SSW Pragmatic Solutions |
| | Uczestnicy Konferencji |
| | Uczestnicy Konferencji |
| | Uczestnicy Konferencji |
|
pełna lista aktualności
|