Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, Instytutu Żywności i Żywienia w spr. stosowania niskokalorycznych substancji słodzącychJednym z największych wyzwań współczesnej medycyny jest wzrost częstości zachorowań na nadwagę i otyłość oraz występowania ich powikłań, głównie cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia.Otyłość jest chorobą przewlekłą, bez tendencji do
samoistnego ustępowania i z tendencją do nawrotów, która przez Światową
Organizację Zdrowia (World Health Organization – WHO) została zaliczona do
epidemii XXI wieku. Główną przyczyną epidemii otyłości są niekorzystne zmiany w
stylu życia (brak aktywności fizycznej i nadmierne spożycie energii) prowadzące
do dodatniego bilansu energetycznego.
Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością,
Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny,
Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w sprawie
stosowania niskokalorycznych substancji słodzących dostępne jest na stronie
czasopisma "Nutrition, Obesity & Metabolic Surgery">>
pełna lista aktualności
|