Czy przemysł rolno-spożywczy podejmuje działania, aby zapobiec zanieczyszczeniu produkowanej lub dystrybuowanej żywności?Produkcję żywności w UE już regulują surowe przepisy dotyczące higieny, a ich wdrożenie podlega kontrolom urzędowym.Wszystkie przedsiębiorstwa spożywcze muszą ich przestrzegać.
Kontrole higieny, które są przeprowadzane przez podmioty prowadzące
przedsiębiorstwa spożywcze, mają zapobiegać zanieczyszczeniu żywności wszelkimi
czynnikami chorobotwórczymi, dlatego są również
skuteczne w zapobieganiu zanieczyszczenia żywności wirusem wywołującym
COVID-19.
Ponadto, PFPŻ ZP opracowała Wytyczne dla
producentów żywności w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa
SARS COV-2 wywołującego chorobę COVID-19.
WHO zaleca także wzmocnienie środków higieny osobistej i zapewnienie pracownikom szkoleń przypominających na temat zasad higieny żywności. Indywidualny sprzęt ochronny, taki jak maski i rękawiczki, może być skuteczny, ale tylko przy prawidłowym użyciu. Ponadto WHO zdecydowanie zaleca przemysłowi spożywczemu wprowadzenie fizycznych dystansów i rygorystycznych środków higieny oraz promowanie częstego i skutecznego mycia rąk i urządzeń sanitarnych.
Źródło: KE, PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|