Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Czy przemysł rolno-spożywczy podejmuje działania, aby zapobiec zanieczyszczeniu produkowanej lub dystrybuowanej żywności?
Produkcję żywności w UE już regulują surowe przepisy dotyczące higieny, a ich wdrożenie podlega kontrolom urzędowym.

Wszystkie przedsiębiorstwa spożywcze muszą ich przestrzegać. Kontrole higieny, które są przeprowadzane przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze, mają zapobiegać zanieczyszczeniu żywności wszelkimi czynnikami chorobotwórczymi, dlatego są również skuteczne w zapobieganiu zanieczyszczenia żywności wirusem wywołującym COVID-19.


Ponadto, PFPŻ ZP opracowała Wytyczne dla producentów żywności w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS COV-2 wywołującego chorobę COVID-19.


WHO zaleca także wzmocnienie środków higieny osobistej i zapewnienie pracownikom szkoleń przypominających na temat zasad higieny żywności. Indywidualny sprzęt ochronny, taki jak maski i rękawiczki, może być skuteczny, ale tylko przy prawidłowym użyciu. Ponadto WHO zdecydowanie zaleca przemysłowi spożywczemu wprowadzenie fizycznych dystansów i rygorystycznych środków higieny oraz promowanie częstego i skutecznego mycia rąk i urządzeń sanitarnych.


Źródło: KE, PFPŻ ZP

covid-2

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij