Jak bezpiecznie postępować z posiłkami dostarczanymi z restauracji lub zakupionymi „na wynos”?Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłku zaraz po dostarczeniu. Nie zaleca się ich przechowywania.Jeśli
decydujemy się na przechowanie dań gotowych (zupy, pizza, dania mięsne,
ziemniaki, etc.) – pamiętajmy o właściwych warunkach chłodniczych (lodówka -
poniżej 5°C).
Nie należy przechowywać dania dłużej niż 24 godziny. Nigdy nie przechowujmy resztek
posiłków, które jedliśmy. Jeśli chcemy przechować część dania, to nałóżmy na
talerz ilość, którą zamierzamy spożyć, a resztę od razu umieśćmy w czystym
zamykanym pojemniku i włóżmy do lodówki.
Przechowywane
posiłki takie jak np. zupy należy doprowadzić do wrzenia tak, aby zyskać
pewność, że osiągnęła ona temperaturę co
najmniej 70°C. Inne
dania należy odgrzewać do temperatury powyżej 70° C.
Źródło: GIS
pełna lista aktualności
|