Co o zaletach i znaczeniu w codziennej diecie roślinnych margaryn nowej generacji mówią aktualne zalecenia żywienioweMasło często zwyczajowo gościło na naszych stołach, jednak gdy wyniki badań naukowych wykazały, że wysoki poziom tłuszczów nasyconych oraz izomerów trans kwasów tłuszczowych (TFA) powiązany jest z podwyższonym ryzykiem chorób serca, zaczęliśmy szukać zdrowszych zamienników. Wiele osób chcąc dbać o zdrowie i zapobiegać chorobom układu krążenia zgodnie z zaleceniami zaczęło stosować margaryny. Wciąż jednak wokół zalecanych roślinnych tłuszczów do smarowania krąży wiele mitów. Aby je rozwiać do rozmowy zaprosiliśmy dr Katarzynę Wolnicką, Kierownik Zakładu Edukacji Żywieniowej w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH - PIB.Zgodnie
z zaleceniami żywieniowymi warto zamieniać tłuszcze zwierzęce (smalec, boczek,
tłuste wędliny, tłuste mięsa, śmietana) na tłuszcze pochodzenia roślinnego
(oleje roślinne, miękkie margaryny oraz produkty takie jak orzechy, nasiona czy
pestki).
W prewencji chorób sercowo-naczyniowych do smarowania pieczywa
zaleca się ograniczenie masła oraz innych tłuszczów zwierzęcych np. smalcu na
rzecz margaryn miękkich lub stosowania past kanapkowych z warzyw czy nasion
roślin strączkowych z dodatkiem olejów roślinnych. Ewentualnie można zastosować
same oleje roślinne np. oliwę z oliwek w bardzo niewielkiej ilości, tj. poniżej
1 łyżeczki – tłumaczy dr Wolnicka.
Margaryny
miękkie mają korzystny dla zdrowia skład kwasów tłuszczowych. Zawierają
korzystne dla zdrowia wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe a
mniej nasyconych. Dla porównania masło zawiera 52 g nasyconych kwasów
tłuszczowych na 100 g natomiast margaryna 11 g na 100 g
– dodaje dr Wolnicka.
Warto
wiedzieć, że w maśle znajdziemy naturalnie występujące kwasy tłuszczowe trans -
stanowią one około 2-3% wszystkich kwasów tłuszczowych. Tymczasem według
Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (ang. EFSA) nie ma znaczenia
dla zdrowia czy kwasy typu trans mają pochodzenie naturalne czy powstałe w
wyniku produkcji - w obu produktach niekorzystnie wpływają na zdrowie.
Starsze
margaryny miękkie zawierały kwasy tłuszczowe trans, ponieważ były produkowane
metodą częściowego utwardzania oleju roślinnego mającą na celu zmianę
konsystencji tłuszczu na stałą. Jednak ze względu na fakt, iż kwasy tłuszczowe
trans mają negatywny wpływ na zdrowie, zmieniono sposób przygotowywania
margaryn. Dzięki metodzie estryfikacji, otrzymujemy pożądana konsystencję do
smarowania, ale nie powstają kwasy tłuszczowe typu trans, jak w przypadku
częściowego uwodornienia.
Wyniki badania margaryn w Polsce pokazują, że
dostępne aktualnie na rynku margaryny miękkie zawierają tylko 0,02-0,6 g /100 g
(przeciętnie 0,09 g/100 g) kwasów tłuszczowych typu trans - zatem są one
praktycznie nieobecne – zauważa dr Wolnicka.
Aktualnie
dostępne na polskim rynku margaryny mają niską zawartość tłuszczów nasyconych,
wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, są wolne od tłuszczów trans i są zalecane
w zapobieganiu chorobom serca i układu krążenia, o ile nie używamy ich w zbyt dużej
ilości, gdyż nadal są bogate w kalorie – podsumowuje dr
Wolnicka.
Polecamy
zapoznanie się z artykułem pt. „Zalety i znaczenie w
codziennej diecie roślinnych margaryn nowej generacji”, który szerzej omawia
zagadnienie >>
Dr
Katarzyna Wolnicka - Kierownik Zakładu Edukacji Żywieniowej w Narodowym
Instytucie Zdrowia Publicznego PZH - PIB, dietetyk. Wieloletni ekspert
Instytutu Żywności i Żywienia. Współautorka wielu publikacji i poradników
dotyczących roli żywienia w profilaktyce i terapii chorób dietozależnych.
Autorka nowych zaleceń żywieniowych w postaci talerza i materiału "W 3
krokach do zdrowia". Zajmuje się m.in. opracowywaniem i upowszechnianiem
zaleceń żywieniowych, koordynacją projektów z zakresu edukacji żywieniowej,
oceną stanu odżywienia i sposobu żywienia.
„Poznaj dobre
tłuszcze!" to program
informacyjno-edukacyjny zainicjowany przez Polską Federację Producentów
Żywności Związek Pracodawców. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych
tłuszczów roślinnych, w tym margaryn nowej generacji oraz obalanie mitów
żywieniowych i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych.
Obiektywne i aktualne informacje na temat tłuszczów roślinnych oraz ich miejsca
w codziennej diecie przekazywane są za pomocą portalu internetowego www.dobretluszcze.pl. Podstawa
merytoryczna portalu, czyli sekcja "Wszystko o tłuszczach" z
zakładkami "W sklepie", "W kuchni" oraz "W
diecie" została opracowana przez Polskie Towarzystwo Dietetyki, zaś do
bieżącej współpracy zapraszani są eksperci z zakresu nauk o żywności i
żywieniu.
pełna lista aktualności
|