Kawa to superfood – nowe oblicze małej czarnejKawa należy do wyjątkowych, podarowanych człowiekowi przez naturę, produktów spożywczych. Za jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie odpowiada bogactwo związków aktywnych zamkniętych w brązowych ziarnach – kofeina i antyoksydanty.Kawa należy do wyjątkowych, podarowanych człowiekowi przez naturę, produktów spożywczych. Za jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie odpowiada bogactwo związków aktywnych zamkniętych w brązowych ziarnach – kofeina i antyoksydanty. Polifenole z kolei mogą sprzyjać w
profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy typu 2, Alzheimera czy nadciśnienia.
Setki analiz naukowych, prowadzonych na
całym świecie, dowodzących pozytywnego wpływu kawy na zdrowie, spowodowały, że
o kawie zaczęto mówić jako o „gwieździe prewencji chorób”. W 2016 roku została umieszczona
w polskiej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, czyli schemacie
przedstawiającym zasady prawidłowego żywienia, a obecnie na tzw. Talerzu
Zdrowego Żywienia, który w 2020 roku zastąpił Piramidę. Wyjątkowość tego napoju
polega na tym, że jest powszechnym i łatwo dostępnym środkiem spożywczym, który
nie dość, że możemy pić dla przyjemności, to jeszcze zadbać o zdrowie i
kondycję psychofizyczną! Obalonym naukowo mitem okazały się twierdzenia mówiące
o tym, że kawa uzależnia, wypłukuje magnez, odwadnia czy wywołuje refluks.
Z całą pewnością należy więc przestać
myśleć i mówić o kawie jako o używce, a zacząć ją traktować jako superfood, które
nie tylko wesprze nasz organizm, ale pozwoli się zrelaksować w towarzystwie
znajomych bądź w chwili wyciszenia dla nas samych. Sięgając po kawę, pamiętajmy
o umiarkowanej ilości kofeiny, którą Europejski Urząd Bezpieczeństwa ds.
Żywności (EFSA) określa na 400 mg dziennie dla osób dorosłych, co odpowiada 3-5
filiżankom tego napoju.
Z wynikami badań naukowych,
analizujących powiązanie między regularnym spożywaniem kawy a funkcjonowaniem
różnych układów w organizmie człowieka, można zapoznać się na stronie
internetowej programu „Kawa i
zdrowie”. Warto też zapoznać się z perspektywą Prof. Mirosława Jarosza, jeden
z najwybitniejszych polskich specjalistów ds. żywienia, który ostatnio był
gościem programu Onet Rano.
#Wiem.
pełna lista aktualności
|