Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja i dystrybucja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców”W dniu 16 listopada 2023 r. odbyła się konferencja „Produkcja i dystrybucja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.Wydarzenie otworzył Andrzej Gantner, wiceprezes i
dyrektor generalny PFPŻ ZP, zaś Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ
ZP prowadziła konferencję moderując po każdej z prezentacji sesje pytań i
odpowiedzi.
Pierwszą prezentację pt. „Aktualizacja
informacji na temat prac legislacyjnych z zakresu zanieczyszczeń żywności wygłosił Andrzej
Starski, kierownik
Pracowni Oceny Zanieczyszczeń Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa
Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego
Instytutu Badawczego. W swoim wystąpieniu prelegent dokładnie omówił rozporządzenie
(UE) 2023/915, mikotoksyny, toksyny pochodzenia roślinnego, oraz zanieczyszczenia
procesowe i pozostałe zanieczyszczenia.
Kolejne
zagadnienie pt. „Wymagania mikrobiologiczne pod kątem
praktycznym w produkcji żywności” przedstawiła Romualda Dolińska, kierownik Działu Konsultacyjno-Prawnego w Silliker Polska Sp. z o.o. Prelegentka odniosła się do zagadnień dotyczących monitoringu
środowiska produkcyjnego żywności jako elementu zapewnienia bezpieczeństwa
żywności. W dalszej części prezentacji omówiła wymagania mikrobiologiczne w
kontekście jakości produktu gotowego oraz datę minimalnej
trwałości a kryteria mikrobiologiczne.
Następnie Katarzyna
Jerzak, dyrektor handlowy segmentu przemysł spożywczy
w Grupie Impel w swoim wystąpieniu podzieliła się swoimi
spostrzeżeniami na temat: „Tabliczki mnożenia korzyści - od
standardowej usługi do kompleksowego wsparcia branży spożywczej”. Zbigniew Florczuk, dyrektor grup produktowych Industrial
Processes i Industrial Cleaning w spółce Climbex (Grupa Impel). Prelegent omówił specyfikę procesu mycia i higienizacji w branży
spożywczej, dokonał analizy wyników w oparciu o modyfikację składowych koła
Sinnera i przedstawił wpływ współpracy z dostawcą usług na standardy higieny i
efektywność zakładu.
Ostatnią prezentację pt. „Specyfikacje
i znakowanie dodatków do żywności - kwestie wymagające uwagi ze strony
przedsiębiorców stosujących dodatki w swoich wyrobach” omówiła Joanna
Gajda -Wyrębek, kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Zakładzie
Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH –
Państwowego Instytutu Badawczego. Prelegentka przedstawiła
ostatnie zmiany prawne rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1333/2008 w sprawie dodatków do
żywności oraz obrót B2B.
Patronat nad konferencją objęła
Sektorowa Rada ds. Kompetencji - Żywność Wysokiej Jakości.
Patroni konferencji:
- Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek POLSKIE MIĘSO
pełna lista aktualności
|