Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia - zmiana rozporządzenia opublikowana
W Dzienniku Urzędowym UE zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2024/2895 z dnia 20 listopada 2024 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do Listeria monocytogenes.
Zmiana dotyczy żywności gotowej do spożycia, w której możliwy jest wzrost bakterii Listeria monocytogenes (żywności innej niż żywność przeznaczona dla niemowląt i żywność specjalnego medycznego przeznaczenia).


Zgodnie z opublikowaną zmianą, kryterium bezpieczeństwa żywności „Listeria monocytogenes – nie wykryto w 25 g” będzie miało zastosowanie do wszystkich sytuacji, w których żywność ta jest wprowadzana do obrotu w ciągu jej okresu przydatności do spożycia i w przypadku których podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze będący jej producentem nie jest w stanie wykazać w sposób wymagany przez właściwy organ, że poziom Listeria monocytogenes w tej żywności nie przekroczy limitu 100 jtk/g w całym okresie jej przydatności do spożycia.

Aby zapewnić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze wystarczający czas na dostosowanie swoich praktyk i procedur do nowego wymogu, zmiana będzie obowiązywać od 1 lipca 2026 r.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij