Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia - zmiana rozporządzenia opublikowana W Dzienniku Urzędowym UE zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2024/2895 z dnia 20 listopada 2024 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do Listeria monocytogenes.
Zmiana dotyczy żywności gotowej do spożycia, w której możliwy jest wzrost bakterii Listeria monocytogenes (żywności innej niż żywność przeznaczona dla niemowląt i żywność specjalnego medycznego przeznaczenia).
Zgodnie z opublikowaną zmianą, kryterium bezpieczeństwa żywności „Listeria monocytogenes – nie wykryto w 25 g” będzie miało zastosowanie do wszystkich sytuacji, w których żywność ta jest wprowadzana do obrotu w ciągu jej okresu przydatności do spożycia i w przypadku których podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze będący jej producentem nie jest w stanie wykazać w sposób wymagany przez właściwy organ, że poziom Listeria monocytogenes w tej żywności nie przekroczy limitu 100 jtk/g w całym okresie jej przydatności do spożycia. Aby zapewnić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze wystarczający czas na dostosowanie swoich praktyk i procedur do nowego wymogu, zmiana będzie obowiązywać od 1 lipca 2026 r.
pełna lista aktualności
|