Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
PFPŻ ZP o zielonej branży spżywczej
W trakcie Europejskiego Kongresu Gospodarczego Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP wziął udział w ważnej debacie pt. "Zielona branża spożywcza".

W centrum uwagi znalazły się m.in. następujące zagadnienia: Zrównoważone inwestycje i dekarbonizacja; Rolnictwo regeneratywne – trend a potrzeby firm; Biogaz i fotowoltaika w kontekście efektywności i środowiska; Dobrostan zwierząt; Przepisy dotyczące opakowań (PPWR, SUP, ROP, system kaucyjny) i poszukiwanie alternatyw dla plastiku.


Andrzej Gantner skupił się na wyzwaniu, jakim jest rolnictwo regeneratywne w kontekście ryzyka greenwashingu. Podkreślił, że:
  • Firmy muszą zachować ostrożność w komunikacji, aby nie stracić zaufania konsumentów.
  • Pojęcie rolnictwa regeneratywnego jest wciąż słabo rozumiane przez konsumentów z powodu braku jasnych definicji, regulacji i systemów certyfikacji.
  • Kluczowe jest stworzenie spójnych zasad: "Im szybciej powstaną jednoznaczne regulacje, tym lepiej dla całej branży".

Odnosząc się do przepisów dotyczących opakowań Andrzej Gantner zauważył, że:
  • Wciąż brakuje aktów wykonawczych do PPWR, choć Komisja Europejska będzie miała prawo zakazać stosowania opakowań, które nie zrealizują celu selektywnej zbiórki i recyklingu w tzw. dużej skali. W przypadku branży spożywczej nie uda się zaprzestać wykorzystania opakowań wielomateriałowych ze względu na ich barierowość oraz konieczność zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności, co może się wiązać z dodatkowymi ryzykami i wyzwaniami dla producentów. Powyższe oznacza dużą niepewność prawną dla producentów żywności.
  • To co działo się wokół przepisów o systemie kaucyjnym pokazuje jak nierealistyczne terminy i szkodliwe gospodarczo rozwiązania mogą być proponowane przez poszczególne resorty i przyjęte przez Parlament. Prawie rok trwała walka o poprawienie przynajmniej tych najbardziej niebezpiecznych i szkodliwych rozwiązań oraz o przesunięcie terminu początkowego dla uruchomienia systemu. Obecna sytuacja pokazuje, że mieliśmy całkowitą rację, mimo, że przez wiele miesięcy organizacje reprezentujące branżę napojową były bardzo mocno krytykowane, a wręcz oskarżane o próby zablokowania systemu kaucyjnego, co tylko pokazuje jaki poziom absurdu można osiągnąć przy braku współpracy i efektywnego dialogu z przedsiębiorcami.
  • Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta dotyczy wszystkich opakowań na rynku i oznacza, że producenci-wprowadzający opakowania na rynek mają obowiązek selektywną zbiórkę i przygotowanie do recyklingu swoich odpadów opakowaniowych. Kluczowym jest, aby wdrożyć w Polsce model, który zapewni racjonalność kosztów przy jednoczesnej dużej efektywności środowiskowej. Warto przy tym korzystać z doświadczeń innych krajów europejskich i nie wdrażać modeli o niskiej efektywności, tj. zarządzanych państwowo modeli węgierskiego i chorwackiego. Dla producentów żywności to kluczowe zagadnienie. Nieefektywny ROP oznaczać będzie wzrost cen żywności bez faktycznego zwiększenia poziomu selektywnej zbiórki i recyklingu opakowań. Na to absolutnie nie chcemy i nie możemy się zgodzić.
PFPŻ ZP aktywnie uczestniczy w tym dialogu, reprezentując wraz z innymi organizacjami głos sektora produkcji i przetwórstwa żywności.


2025-04-25 II

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij