Raport agencji ONZ nt. stanu bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie (raport SOFI 2025)Autorami raportu jest pięć wyspecjalizowanych agencji Organizacji Narodów Zjednoczonych: Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa (IFAD), Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF), Światowy Program Żywnościowy ONZ (WFP) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).W
tegorocznym raporcie The State of Food Security and Nutrition in the World
2025 – Addressing high food price inflation for food security and
nutrition przeanalizowano również przyczyny i konsekwencje ostatniej
inflacji cen żywności.
Raport został upubliczniony podczas drugiego przeglądu
szczytu ONZ w sprawie systemów żywnościowych (UNFSS+4) w Addis Abebie.
Raport SOFI 2025 wskazuje, że w 2024 r. głód dotknął od 638
do 720 mln osób. Na podstawie szacunkowej wartości punktowej wynoszącej 673 mln
oznacza to spadek o 15 mln osób w porównaniu z 2023 r. i o 22 mln w porównaniu
z 2022 r.
Chociaż spadek ten jest pozytywny, najnowsze szacunki nadal
pozostają powyżej poziomu sprzed pandemii, a wysoka inflacja cen żywności w
ostatnich latach przyczynia się do powolnego ożywienia bezpieczeństwa
żywnościowego.
Znaczną poprawę odnotowano w Azji Południowej i Ameryce
Łacińskiej. Wskaźnik niedożywienia (PoU) w Azji spadł z 7,9% w 2022 r. do 6,7%,
czyli 323 mln osób, w 2024 r. Ponadto w regionie Ameryki Łacińskiej i Karaibów
wskaźnik niedożywienia spadł do 5,1% (34 mln osób) w 2024 r., z najwyższego
poziomu 6,1% odnotowanego w 2020 r.
Niestety, ta pozytywna tendencja kontrastuje ostro z stałym
wzrostem głodu w Afryce i Azji Zachodniej, w tym w wielu krajach dotkniętych
długotrwałymi kryzysami żywnościowymi. Odsetek ludności cierpiącej głód w
Afryce przekroczył 20% w 2024 r., dotykając 307 mln osób, podczas gdy w Azji
Zachodniej szacuje się, że w 2024 r. głód mógł dotknąć 12,7% ludności, czyli
ponad 39 mln osób.
Prognozuje się, że do 2030 r. 512 mln osób może cierpieć na
chroniczne niedożywienie. Prawie 60% z nich będzie mieszkać w Afryce. Podkreśla
to ogromne wyzwanie, jakim jest osiągnięcie celu zrównoważonego rozwoju nr 2
(zero głodu), ostrzegają
Śledzenie celów żywieniowych
- W latach 2023–2024
globalna częstość występowania umiarkowanego lub poważnego braku
bezpieczeństwa żywnościowego – ocena rejestrująca doświadczenia związane z
ograniczeniami dostępu do odpowiedniej ilości żywności w ciągu części roku
– nieznacznie spadła z 28,4% do 28,0%, co stanowi 2,3 mld osób. To o 335
milionów więcej niż w 2019 r., przed pandemią COVID-19, i o 683 miliony
więcej niż w 2015 r., kiedy przyjęto Agendę na rzecz zrównoważonego
rozwoju;
- Wśród wskaźników
dotyczących odżywiania dzieci częstość występowania niedożywienia u dzieci
poniżej piątego roku życia spadła z 26,4% w 2012 r. do 23,2% w 2024 r., co
odzwierciedla globalny postęp;
- Częstość występowania
nadwagi wśród dzieci (5,3% w 2012 r. i 5,5% w 2024 r.) oraz niedożywienia
wśród dzieci (7,4% w 2012 r. i 6,6% w 2024 r.) pozostaje w dużej mierze
niezmieniona;
- Odsetek niemowląt
poniżej szóstego miesiąca życia karmionych wyłącznie piersią znacznie
wzrósł, z 37,0% w 2012 r. do 47,8% w 2023 r., co odzwierciedla rosnącą
świadomość korzyści zdrowotnych wynikających z karmienia piersią;
- Częstość występowania
otyłości wśród dorosłych wzrosła z 12,1% w 2012 r. do 15,8% w 2022 r.;
- Nowe dane wskazują na
wzrost globalnej częstości występowania anemii wśród kobiet w wieku od 15
do 49 lat, z 27,6% w 2012 r. do 30,7% w 2023 r.;
- Szacunki dotyczące
nowego wskaźnika SDG wprowadzonego w raporcie pokazują, że około jedna
trzecia dzieci w wieku od 6 do 23 miesięcy i dwie trzecie kobiet w wieku
od 15 do 49 lat spełnia minimalne wymagania dotyczące różnorodności diety.
Inflacja cen żywności
W raporcie SOFI 2025 przeanalizowano również przyczyny i
skutki gwałtownego wzrostu cen żywności w latach 2021–2023 oraz jego wpływ na
bezpieczeństwo żywnościowe i żywienie.
W raporcie podkreślono, że globalna reakcja polityczna na
pandemię COVID-19 – charakteryzująca się szeroko zakrojonymi interwencjami
fiskalnymi i monetarnymi – w połączeniu z wpływem wojny na Ukrainie i
ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi przyczyniła się do ostatnich presji
inflacyjnych.
Inflacja cen żywności utrudniła powrót do bezpieczeństwa
żywnościowego i odpowiedniego odżywiania po pandemii. Od 2020 r. globalna
inflacja cen żywności konsekwentnie przewyższała inflację bazową. Różnica
osiągnęła szczyt w styczniu 2023 r., kiedy inflacja cen żywności wyniosła
13,6%, czyli o 5,1 punktu procentowego więcej niż inflacja bazowa wynosząca
8,5%.
Kraje
o niskich dochodach zostały szczególnie dotknięte wzrostem cen żywności.
Podczas gdy mediana globalnej inflacji cen żywności wzrosła z 2,3% w grudniu
2020 r. do 13,6% na początku 2023 r., w krajach o niskich dochodach wzrosła
jeszcze bardziej, osiągając szczytowy poziom 30% w maju 2023 r.
Pomimo rosnących światowych cen żywności liczba osób, które
nie mogą sobie pozwolić na zdrową dietę, spadła z 2,76 mld w 2019 r. do 2,60
mld w 2024 r. Poprawa była jednak nierównomierna. W krajach o niskich
dochodach, gdzie koszty zdrowej diety wzrosły bardziej niż w krajach o wyższych
dochodach, liczba osób, których nie stać na zdrową dietę, wzrosła z 464 mln w
2019 r. do 545 mln w 2024 r. W krajach o średnich dochodach (z wyłączeniem
Indii) liczba ta wzrosła z 791 mln w 2019 r. do 869 mln w tym samym okresie.
W raporcie zalecono połączenie różnych środków politycznych
w odpowiedzi na inflację cen żywności. Obejmują one ukierunkowane i ograniczone
w czasie środki fiskalne, takie jak programy ochrony socjalnej, mające na celu
ochronę gospodarstw domowych znajdujących się w trudnej sytuacji; wiarygodną i
przejrzystą politykę pieniężną w celu ograniczenia presji inflacyjnej; oraz
strategiczne inwestycje w badania i rozwój w sektorze rolno-spożywczym,
infrastrukturę transportową i produkcyjną oraz systemy informacji rynkowej w
celu poprawy wydajności i odporności.
Raport dostępny jest pod linkiem: https://doi.org/10.4060/cd6008en