Planowanie czasu pracy pracowników zmianowych i nocnych w świetle przepisów kodeksu pracy oraz zasad ergonomii
Pracownicy zmianowi pracują w warunkach szczególnie uciążliwych i szkodliwych dla zdrowia. Rosnąca konkurencja, potrzeba obniżania kosztów, a także maksymalnego wykorzystania mocy produkcyjnych sprawiły, że do pracowników zwyczajowo już zatrudnionych w systemie pracy zmianowej i nocnej w szpitalach, policji, transporcie czy piekarniach dołączyli pracownicy zatrudnieni w zakładach produkcyjnych, sklepach spożywczych itp.
Polecamy artykuł pt. "Planowanie czasu pracy pracowników zmianowych i nocnych w świetle przepisów kodeksu pracy oraz zasad ergonomii", który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracowała Magdalena Rycak radca prawny w Rycak Kancelaria Prawa Pracy i HR, dyrektor w Instytucie Prawa Zatrudnienia i Work-Life Balance w Uczelni Łazarskiego w Warszawie.
Kwartalnik "Food-Lex" nr 4/2022>>