Aktualności
VI posiedzenie plenarne Sektorowej Rady
W dniu 29 czerwca br. odbyło się VI posiedzenie plenarne Sektorowej Rady
ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości.
Spotkanie w dużej mierze
zostało poświęcone dyskusji na temat obecnie realizowanych zadań, w tym
Ekspert ds. badań Dominika Głąbska wraz z Animatorem Rady prof. dr hab.
Krystyną Gutkowską omówiły stan realizacji zadania nr 5 „Identyfikacja potrzeb
tworzenia sektorowej ramy kwalifikacji oraz kwalifikacji”.
Ponadto, członkowie
Rady przyjęli protokół dotyczący Uchwały nr 1/04/2021 z dnia 30 kwietnia 2021
r. w sprawie potrzeby przystąpienia do opracowania Sektorowej Ramy
Kwalifikacji dla Sektora Żywności Wysokiej Jakości, która głosowana była w
trybie elektronicznym.
W trakcie posiedzenia Adriana Skorupska, główny
specjalista w Departamencie Analiz i Strategii PARP omówiła dotychczas
zrealizowane działania Badania przeprowadzanego w ramach projektu Branżowy
Bilans Kapitału Ludzkiego II – branża żywności wysokiej jakości, w tym przyjęty
raport cząstkowym stanowiący zestawienie głównych wniosków z badań
jakościowych.
Członkowie Rady poznali także plany prac na najbliższe miesiące
obejmujące harmonogram badania ilościowego. Spotkanie zamknęła sesja spraw
różnych.
Kolejne posiedzenie członków Rady odbędzie się w III kwartale br.
Projekt
Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy.
Celem działania Rady jest zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w Sektorze.