Projekt
O projekcie
Działalność Rady w okresie do 29 listopada 2022 r. na podstawie postanowień umowy nr
UDA-POWR.02.12.00-00-SR02/18 z dnia 25 września 2019 r. jest finansowana w
ramach projektu pn. Sektorowa Rada ds.
Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości.
Projekt jest realizowany w
ramach Działania 2.12 Zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych
Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014 – 2020.
- Wartość projektu: 1.464.252,60 zł
- Dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej: 1.234.302,18 zł
- Dofinansowanie z budżetu Państwa: 230.223,42 zł
„Prace Rady będą w dłuższym horyzoncie czasowym
przynosić wymierne korzyści wszystkim interesariuszom sektora poprzez
przełamywanie barier kompetencyjnych, lepsze dostosowanie pracowników do wymogów
rynku pracy, co w konsekwencji przełoży się na sprawniejsze i efektywniejsze
funkcjonowanie podmiotów sektora (przedsiębiorców i pracodawców)” – powiedziała
prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Członek Prezydium, Animator Pracy Rady, Dyrektor
Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.
Zakres działań w projekcie
Zadanie 1 - Powołanie i funkcjonowanie Rady
- 12 posiedzeń członków Rady
- Udział członków Rady w wydarzeniach zewnętrznych
- Uruchomienie i działanie strony internetowej Rady
Zadanie 2 - Rekomendowanie rozwiązań/zmian legislacyjnych w obszarze edukacji i jej dostosowania do potrzeb rynku pracy w sektorze, w tym mogących wpłynąć na poprawę sytuacji pracowników w najtrudniejszej sytuacji na rynku pracy ( m.in. pracownicy powyżej 50 roku życia, pracownicy o niskich kwalifikacjach)
- Prowadzenie monitoringu prawa
- 12 spotkań grupy roboczej ds. monitoringu legislacji
Zadanie 3 - Współpraca w zakresie porozumień edukacyjnych działających w zakresie współpracy edukacji i pracodawców
- 12 spotkań grupy roboczej ds. współpracy edukacji z biznesem
- Przeprowadzenie 16 warsztatów regionalnych
- Opracowanie i rozesłanie publikacji - poradnika dla szkół i przedsiębiorców
Zadanie 4 - Określanie obszarów badawczych odnoszących się do kompetencji w sektorze, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji pracowników znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji na rynku pracowników znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji na rynku pracy, w tym powyżej 50 roku życia lub o niskich kwalifikacjach oraz zlecanie ww. badań
- 4 dwudniowe Seminaria - Spotkania grupy roboczej ds. badań
- Opracowanie raportu kompetencje w branży spożywczej
Zadanie 5 - Identyfikacja potrzeb tworzenia sektorowej ramy kwalifikacji oraz kwalifikacji
- Opracowanie rekomendacji do sektorowej ramy kwalifikacji
Zadanie 6 - Przekazywanie informacji nt. zapotrzebowania na kompetencje do instytucji edukacyjnych, instytucji rynku pracy, w tym agencji zatrudnienia oraz powiatowych urzędów pracy, co w efekcie powinno wpłynąć na wzrost skuteczności działań z zakresu pośrednictwa pracy i poradnictwa zawodowego
- 2 Konferencje naukowo-eksperckie - Kompetencje pracowników branży spożywczej
- Opracowanie materiałów edukacyjno-informacyjnych dla instytucji rynku pracy
Zadanie 7 - Przekazywanie informacji nt. specyficznych potrzeb danego sektora w obszarze kompetencji do partnerów społecznych dokonujących identyfikacji potrzeb rozwojowych przedsiębiorstw w danym sektorze
- Prowadzenie kontaktów z partnerami społecznymi
- Newslettery informacyjne
Zadanie 8 - Obsługa procesu realizacji działania 2.21 typ 4 PO WER (Szkolenia lub doradztwo wynikające z rekomendacji Sektorowych Rad ds. Kompetencji)
- Opracowanie rekomendacji do realizacji zadania 2.21
- 2-dniowe seminarium eksperckie
Projekt
Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy.
Celem działania Rady jest zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w Sektorze.