logo parp
logo system rad ds. kompetencji
logo sektorowa rada ds kompetencji

Aktualności


2022-09-15Raport: Potencjał do tworzenia nowych rad sektorowych ds. kompetencji
2022-09-14Płaca minimalna w 2023 r. wyższa niż wcześniej proponowano. Rząd przyjął rozporządzenie
2022-09-14MRiPS: Popyt na pracę cudzoziemców będzie nadal rósł w solidnym tempie
2022-09-09Aktualne trendy i wyniki badań polskiego rynku pracy
2022-09-09Rośnie popularność kształcenia zawodowego. Wybiera je już ponad połowa absolwentów podstawówek
2022-08-16Stabilizacja na rynku pracy – aktualne trendy i wyniki badań w zakresie kompetencji i rynku pracy
2022-08-10Brak kompetencji blokuje innowacyjność firm. Ponad połowa uważa, że nie ma wystarczającej wiedzy o ich wdrażaniu
2022-08-08Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań (lipiec 2022)
2022-08-08PARP Forum Przedsiębiorczości – 25 października 2022 r.
2022-07-29Wciąż możesz skorzystać z oferty doradczo-szkoleniowej „Kompetencje dla sektorów”
2022-07-05Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań (czerwiec 2022)
2022-06-30X Newsletter informacyjny
2022-06-27Eksperci o kompetencjach pracowników branży spożywczej – aktualnym stanie i kierunkach rozwoju
2022-06-22Raport: Prognozowane zmiany na rynku pracy. Przegląd scenariuszy
2022-06-21Uchwała w sprawie Krajowego Planu Działań na rzecz Zatrudnienia na rok 2022
2022-06-20Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań (maj 2022)
2022-06-20„Pracodawca Jutra” – wyłoniono laureatów 6. edycji konkursu
2022-06-03Zakończył się cykl webinarów PARP „Branżowe czwartki”, przedstawiający potrzeby kompetencyjne i wyzwania rynku pracy
2022-05-31Webinar „Kompetencje pracowników branży spożywczej - stan i kierunki rozwoju. Perspektywa produkcji zwierzęcej" 7/06/2022
2022-05-31Webinar „Kompetencje pracowników branży spożywczej - stan i kierunki rozwoju. Perspektywa produkcji niezwierzęcej" 9/06/2022
2022-05-31100 mln zł na innowacje w żywieniu. NCBR ogłasza I konkurs NUTRITECH
2022-05-20Wirtualizacja rynku oraz praca w rozproszonych zespołach to najważniejsze obszary dla rozwoju rynku pracy
2022-05-06Sytuacja społeczno-gospodarcza kraju w I kwartale 2022 r.
2022-05-05Przewodnik dla przedsiębiorstw ws. wsparcia uchodźców z Ukrainy w Polsce
2022-04-28EKG 2022: na nasz rynek pracy wejdzie nawet 500-700 tys. dodatkowych osób z Ukrainy
2022-04-27Wzmocnienie kompetencji cyfrowych w szkołach rolniczych
2022-04-25Rządowa Strategia na rzecz Młodego Pokolenia ma m.in. wzmocnić jego pozycję na rynku pracy. Dokument będzie jednak opóźniony o kilka miesięcy
2022-04-13Badanie: 63 proc. uchodźców z Ukrainy chce pracować w Polsce, ale tylko co trzeci pozostać tu na dłużej
2022-04-08Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań Marzec 2022
2022-04-08IX posiedzenie członków Rady
2022-04-08Waldemar Buda ministrem rozwoju i technologii
2022-03-31IX Newsletter informacyjny
2022-03-09Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań Luty 2022
2022-03-02BioBEC - ankieta na temat potrzeb i oczekiwań wobec biocentrów edukacji
2022-03-02Zarządzanie pracą zdalną – przepisy i praktyka [rozmowa z ekspertem]
2022-02-24Stanowiska legislacyjne Rady
2022-02-17PARP zaprasza na „Branżowe czwartki”, czyli cykl webinarów nt. potrzeb kompetencyjnych i wyzwań na rynku pracy
2022-02-08Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań
2022-01-19Praca zdalna – już nie benefit, jeszcze nie codzienność
2022-01-17Apel Komisji: zrównoważony rozwój środowiskowy centralnym elementem unijnych systemów kształcenia i szkolenia
2022-01-14Monitoring legislacyjny cz. IX za okres Październik-Grudzień 2021
2022-01-10Raport "Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań Grudzień 2021"
2021-12-23Raport "Zagraniczni pracownicy na polskim rynku pracy"
2021-12-22Raport tematyczny "Aspekty pracy zdalnej z perspektywy pracownika, pracodawcy i gospodarki"
2021-12-22VIII Newsletter informacyjny
2021-12-16VIII posiedzenie członków Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
2021-12-15Zapraszamy do udziału w Konkursie "Pracodawca Jutra 2021"
2021-12-15Raport: Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego – branża żywności wysokiej jakości
2021-12-14„Okrągły stół” - premiera wyników I edycji badań BBKL
2021-12-0714 grudnia br. - Premiera wyników badań I edycji – 2021. Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego II – Żywność wysokiej jakości
2021-12-07Raport „Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań" - listopad 2021
2021-11-15Stanowisko Rady dot. zmian rozporządzenia RM z dn. 28/05/1996 ws. przygotowania zawodowego młodocianych i ich wynagradzania
2021-11-15Stanowisko Rady dot. rozporządzenia MEN z dn. 22/02/2019 ws. praktycznej nauki zawodu
2021-11-09Raport „Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań" - październik 2021
2021-11-08Prace Grupy roboczej ds. legislacji
2021-11-02Konferencja naukowa „RAZEM – edukacja i rozwój zawodowy osób niepełnosprawnych w HEALTH & BEAUTY”
2021-10-25IBE wspólnie z instytucjami europejskimi podejmie temat edukacji i biogospodarki
2021-10-25Raporty „Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań" - sierpień, wrzesień 2021
2021-10-22Konferencja KADRY PRZYSZŁOŚCI - KADRY DLA PRZEMYSŁU
2021-10-18Pracodawca Jutra - Zapraszamy do VI edycji konkursu
2021-09-30VII Newsletter informacyjny
2021-09-29Seminarium informacyjne na temat Sektorowych Ram Kwalifikacji
2021-09-28VII posiedzenie członków Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
2021-09-08Pracodawcy mają coraz większe problemy ze znalezieniem pracowników
2021-09-08Świat się zmienia. Jakich kompetencji będziemy potrzebowali w przyszłości ?
2021-09-08#idearozwojubiznesu – startuje cykl edukacyjnych spotkań online
2021-09-03Zdecyduj o wizji rozwoju Polski w perspektywie 2050 roku
2021-08-24Webinarium: „Circular economy – jak wdrożyć cyrkularny model gospodarowania odpadami w przedsiębiorstwie”, 21 września
2021-08-19Monitoring trendów w innowacyjności - Raport 10
2021-08-18Spotkanie informacyjne „Kompetencje dla sektorów - oferta dla operatorów"
2021-07-29Rozwój kapitału ludzkiego w sektorze żywności wysokiej jakości - dofinansowanie PARP do usług szkoleniowych i doradczych
2021-06-30VI Newsletter informacyjny
2021-06-29VI posiedzenie plenarne Sektorowej Rady
2021-06-22Rada Ministrów przyjęła uchwałę w sprawie Krajowego Planu Działań na rzecz Zatrudnienia na rok 2021
2021-05-19Baza Usług Rozwojowych PARP wprowadza Standard Usług Zdalnego Uczenia się
2021-05-13Prognozy Komisji Europejskiej Spring Forecast 2021
2021-04-28Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości objęła swoim patronatem Akademię Prawa Żywnościowego
2021-04-28V Newsletter informacyjny
2021-04-16Zmiany demograficzne wymagają aktywizacji pracowników 50+
2021-04-08Poszukiwani eksperci
2021-03-17Gospodarka o obiegu zamkniętym szansą na rozwój firm
2021-03-15V posiedzenie członków Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
2021-03-15Gotowość Ośrodków Innowacji do wspierania inteligentnej specjalizacji gospodarki
2021-03-01Standard Usług Zdalnego Uczenia się SUZ
2021-02-24Plan dla Pracy i Rozwoju – konkretne wsparcie dla polskich przedsiębiorców
2021-01-19Projekt - Kompetencje dla sektora żywności wysokiej jakości
2020-12-18IV Newsletter informacyjny
2020-12-15IV posiedzenie członków Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
2020-12-08Wydłużenie terminu przyjmowania zgłoszeń w ramach Zadania COVID-19
2020-12-03Raport „Rozwój przedsiębiorczości społecznej w Polsce i wybranych krajach Unii Europejskiej”
2020-12-03II runda konkursu nr POWR.02.21.00-IP.09-00-004/20 „Kompetencje dla sektorów” - poszukiwani Operatorzy
2020-12-03PARP Forum Przedsiębiorczości
2020-11-10Raport - "Rynek pracy, edukacja, kompetencje - październik 2020"
2020-10-02Raport - "Rynek pracy, edukacja, kompetencje - wrzesień 2020"
2020-10-02Rozpoczęty nabór ekspertów do Grupy ds. legislacji
2020-09-30Prawie 6 mln zł dofinansowania usług rozwojowych dla branży spożywczej w celu ograniczenia wpływu COVID-19
2020-09-23Raport - Kompetencje cyfrowe i nauczanie zdalne
2020-09-21III Newsletter informacyjny
2020-09-18Raport - "Rynek pracy, edukacja, kompetencje - sierpień 2020"
2020-09-14Łatwiejszy dostęp do szkoleń. Baza Usług Rozwojowych PARP w nowej odsłonie
2020-09-09III posiedzenie członków Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
2020-09-01Rekomendacja nadzwyczajna Rady
2020-08-03Zapytanie ofertowe - Grupa robocza ds. legislacji
2020-08-03Raporty - "Rynek pracy, edukacja, kompetencje - lipiec 2020" oraz "Czwarta rewolucja przemysłowa i jej wpływ na rynek pracy"
2020-07-27II Newsletter informacyjny
2020-07-22Zapytanie ofertowe - Grupa robocza ds. współpracy edukacji z biznesem
2020-07-08Raport "Rynek pracy, edukacja, kompetencje - czerwiec 2020"
2020-07-06Wsparcie na kapitał obrotowy dla mikro- i małych przedsiębiorstw
2020-06-18Identyfikacja instrumentów wsparcia rynku usług rozwojowych
2020-06-17Widoczny spadek nastrojów w branży przetwórczej
2020-06-09Konkurs "Dotacje na kapitał obrotowy"
2020-06-09I Newsletter informacyjny
2020-05-20Tarcza Antykryzysowa dla Biznesu
2020-05-14Wiemy, jak ważne są kompetencje
2020-05-11Wytyczne dla producentów żywności w sprawie koronawirusa
2020-05-05Wsparcie działań pakietu antykryzysowego środkami Polityki Spójności
2020-04-28Polskie specjalności spożywcze w eksporcie
2020-04-07„Rynek pracy w marcu” oraz „Alternatywne formy pracy” – nowe raporty
2020-04-03Tarcza Antykryzysowa
2020-02-27ROZWÓJ = WIEDZA + EDUKACJA
2020-02-27Powołanie Sektorowej Rady ds. Kompetencji - Sektor żywności wysokiej jakości
2020-02-26Charakterystyka branży spożywczej

Projekt

Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy. 

Celem działania Rady jest zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w Sektorze. 
Projekt nr UDA-POWR.02.12.00-00-SR02/18 jest dofinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020