Aktualności
Raport - "Rynek pracy, edukacja, kompetencje - październik 2020"
Niestety wśród młodych
(do 25 r. ż.) nadal obserwujemy ciągle duże bezrobocie, które jest wyższe od ogólnego. W Polsce wynosi
ono 9,1%, ale w Hiszpanii aż 43,9%, a w Szwecji 28,4%. Takie wskaźniki mogą być
powodowane różnym niedopasowaniem systemów kształcenia do potrzeb rynku pracy.
Jednocześnie, jak wiadomo z innych badań, bezrobocie w młodym wieku ma negatywny wpływ na ekonomiczno-społeczną sytuację osób w trakcie ich życia, dlatego tak istotne jest jemu przeciwdziałanie.
Co istotne, grupa
młodych (od 18 do 34 r. ż.) jest najbardziej dotknięta skutkami pandemii
COVID-19 – w tej grupie wiekowej obserwuje się większy wzrost bezrobocia w
wyniku pandemii niż w innych. Oprócz wieku, pandemia ma największy wpływ na
wzrost bezrobocia wśród osób z podstawowym i średnim wykształceniem.
W tym kontekście dużego
znaczenia nabierają wyniki badania o przyszłości systemu rozwoju kompetencji w
Polsce. Autorzy raportu podkreślają, że aby sprostać rozwojowi przyszłej
gospodarki konieczne jest wyposażenie pracowników w umiejętności kreatywnego myślenia i rozwiązywania problemów
versus umiejętność wykonywania rutynowych czynności. Na znaczeniu będzie
przybierać tworzenie środowisk rozproszonych, których funkcjonowanie oparte
jest przede wszystkim o zaufanie i umiejętność komunikacji. Szkoły, aby
podołać tym wyzwaniom muszą odejść od paradygmatu nauczania zakotwiczonego w
epoce przemysłowej. Aby sprostać temu zadaniu autorzy proponują utworzenie
silnie umocowanego międzyresortowego instytutu myśli edukacyjnej, którego
zadaniem byłoby planowanie spójnego modelu uczenia się przez całe życie.
Ponadto w raporcie o:
- kwalifikacjach i umiejętnościach pracowników
w Europie i ich d opasowaniu do rynku pracy, - oczekiwaniach pracowników od pracodawców
i najczęstszych powodach zmiany pracy, - wymaganiach pracodawców od pracowników – widać trend zwiększania benefitów, przy spadku wymagań względem wykształcenia,
- pracy i rekrutacji zdalnej, a także o wpływie otwarcia szkół/przedszkoli po zamrożeniu gospodarki na pracę zdalną,
- praktykach zarządczych pracodawców w Europie, które
mają wpływ na inteligentny rozwój firm
i rozwój gospodarczy, - równości płci w miejscu pracy.
Źródło: www.parp.gov.pl
Projekt
Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy.
Celem działania Rady jest zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w Sektorze.