Aktualności
Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości objęła swoim patronatem Akademię Prawa Żywnościowego
- Zanieczyszczenia żywności – nowe wymagania i prace legislacyjne;
- Bezpieczeństwo zdrowotne materiałów do kontaktu z żywnością w świetle obowiązujących przepisów i wytycznych UE;
- Antybakteryjne właściwości konopi – substancje bioaktywne w żywności i w opakowaniach do żywności;
- Spodziewane zmiany prawne istotne dla przemysłu spożywczego wynikające z unijnych strategii „Zielony Ład” i „Od pola do stołu”;
- Zasada przenoszenia dodatków do żywności – kwestie wymagające uwagi;
- Zmiany w funkcjonowaniu IJHARS wynikające z nowych kompetencji zawiązanych z kontrolą w obrocie handlowym;
- Orzecznictwo dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności – istotne kwestie dla przedsiębiorców;
- Kultura bezpieczeństwa żywności w świetle aktualnych wymagań.
Program tegorocznej Akademii adresuje tradycyjne zagadnienia prawa żywnościowego, w tym dodatki do żywności, zanieczyszczenia oraz materiały i wyroby do kontaktu z żywnością – wszystkie trzy obszary zostaną zaprezentowane przez ekspertów z NIZP-PZH, co stanowi gwarancję najwyższego poziomu merytorycznego oraz dostępu do najświeższych informacji, a wiemy, że działania na poziomie UE w cale nie zostały zawieszone na okres pandemii.
Osobiście, z wielkim zainteresowaniem wysłucham wystąpienia nt. agendy legislacyjnej wynikającej z unijnej strategii „Od pola do stołu”. Organizatorzy uwzględnili ten temat, zdając sobie sprawę, jak wiele nowych przepisów, będzie tworzonych w celu realizacji tej strategii, w szczególności zważywszy, że jest ona kluczowym obszarem polityki „Europejski Zielony Ład”, będącej planem działania na rzecz zrównoważonej gospodarki UE – powiedział Jacek Czarnecki, członek Rady, Szef działu legislacji w Nestlé Polska S.A.
W trakcie uroczystego otwarcia Akademii, Przewodniczący Rady, wiceprezes PFPŻ ZP Andrzej Gantner zapozna uczestników wydarzenia z profilem działalności Rady.