Aktualności
Monografia naukowa „Sektor spożywczy - od kompetencji pracowników do jakości żywności”
W ramach działań Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości przez zespół ekspertów SGGW pod redakcją prof. dr hab. Krystyny Gutkowskiej opracowana została monografia naukowa „Sektor spożywczy - od kompetencji pracowników do jakości żywności”.
Publikacja składa się z 12 następujących rozdziałów:
- Najważniejsze trendy dotyczące rozwoju sektora spożywczego oraz czynniki warunkujące jego rozwój
- Wyzwania i szanse stojące przed sektorem spożywczym w krótko-, średnio- i długoterminowej perspektywie
- Sytuacja w sektorze spożywczym w okresie pandemii COVID-19
- Kierunki rozwoju sektora spożywczego i wynikające z nich zapotrzebowanie na kwalifikacje i kompetencje
- Główne procesy biznesowe w sektorze spożywczym oraz odpowiadające im stanowiska, zadania zawodowe i kompetencje niezbędne do ich przeprowadzenia
- Kompetencje kluczowe dla funkcjonowania i rozwoju sektora spożywczego
- Przezwyciężanie niedopasowania kompetencyjnego w sektorze spożywczym
- Przewidywany rozwój kompetencji w sektorze spożywczym w erze Przemysłu 4.0 i Przemysłu 5.0
- Kształtowanie i zarządzanie kompetencjami w sektorze spożywczym
- Jakość produktów spożywczych jako cecha wynikająca z ich składu i wartości odżywczej
- Jakość produktów spożywczych jako cecha wynikająca z procesu przetwarzania
- Jakość produktów spożywczych jako cecha kształtowana w odpowiedzi na oczekiwania konsumentów
Monografia w ramach wolnego dostępu będzie zamieszczona na stronie Wydawnictwa SGGW, a także na platformie IBUK.pl należącej do PWN oraz na stronie internetowej Sektorowej Rady ds. Kompetencji - sektor żywności wysokiej jakości w zakładce "Publikacje/raporty".
Projekt
Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy.
Celem działania Rady jest zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w Sektorze.