Aktualności
Webinar „Kompetencje pracowników branży spożywczej - stan i kierunki rozwoju. Perspektywa produkcji zwierzęcej" 7/06/2022
Zapraszamy do udziału w konferencji on-line „Kompetencje pracowników branży spożywczej - stan i kierunki rozwoju. Perspektywa produkcji zwierzęcej".
Data wydarzenia: 7 czerwca 2022 r.
Program wydarzenia:
- 9:00-10:00 Rejestracja uczestników
- 10:00-10:10 Otwarcie wydarzenia – dr inż. Andrzej Gantner, Przewodniczący Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
- 10:10-10:25 Rekomendacje Rady - Analiza stanu sektora z punktu widzenia potrzeb kompetencyjnych – dr hab., prof. SGGW Dominika Głąbska, Ekspert ds. badań Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
- 10:25-10:45 Uwarunkowania prawne mające wpływ na kompetencje pracowników branży spożywczej – wybrane zagadnienia – r.pr. Magdalena Osińska Przewodnicząca Grupy roboczej ds. legislacji Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
- 10:45-11:05 Inicjatywy Komisji Europejskiej mające na celu poprawę kompetencji w sektorze żywność wysokiej jakości – Milena Bodych-Biernacka, Ekspert Grupy roboczej ds. legislacji Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
- 11:05-11:25 Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego w sektorze żywność wysokiej jakości - najważniejsze wyniki I edycji badań – Adriana Skorupska, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości
- 11:25-11:45 Trendy kształtujące przyszłość branży spożywczej – dr Jacek Czarnecki, Nestle Polska
- 11:45-12:05 Sektorowa rama kwalifikacji jako narzędzie definiowania i kształtowania kompetencji – dr Piotr Klatta, Instytut Badań Edukacyjnych
- 12:05-13:05 Panel ekspercki – Wymiana
doświadczeń z perspektywy różnych branż i przedsiębiorstw nt. zapotrzebowania i
rozwoju kompetencji pracowników:
- prezentacja firm/organizacji, kluczowych procesów, rozwoju kompetencji pracowników:
* Rozwój kompetencji pracowników – studium przypadku rzemieślników - Dariusz Wypych, Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie
* Rozwój kompetencji pracowników – studium przypadku firmy Olewnik z branży mięsnej - Anna Olewnik Mikołajewska, OLEWNIK Grupa
* Rozwój kompetencji pracowników – studium przypadku firmy Suempol z branży przetwórstwa rybnego - Andrzej Ciołek, Suempol
* Moderator: Andrzej Gantner - 13:05-13:20 Zamknięcie konferencji – prof. dr hab. Dominika Guzek, Ekspert Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
Projekt
Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy.
Celem działania Rady jest zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w Sektorze.