Aktualności
Eksperci o kompetencjach pracowników branży spożywczej – aktualnym stanie i kierunkach rozwoju
W dniach 7 i 9 czerwca 2022 r. eksperci zebrali się, by dyskutować o największych wyzwaniach procesów rekrutacyjnych, wpływie trendów gospodarczych, technologicznych i społecznych na kompetencje pracowników w branży spożywczej, a także kontekście zmiany zachowań konsumentów a zapotrzebowania na nowe kompetencje pracowników.
Webinary otworzył Przewodniczący Rady Andrzej Gantner, zaś wydarzenia prowadziły w dniu 7 czerwca: Ekspertka Rady prof. dr hab. Dominika Guzek, a w dniu 9 czerwca: Animator Prac Rady prof. dr hab. Krystyna Gutkowska. W trakcie webinarów eksperci Grup roboczych Rady przedstawili wyniki prac oraz zaprezentowali podstawowe problemy charakterystyczne dla kadry branży wraz z kierunkami proponowanych działań na rynku pracy:
- Dr hab., prof. SGGW Dominika Głąbska, Ekspert ds. badań SRK – Sektor żywności wysokiej jakości przedstawiła kluczowe analizy i wnioski dotyczące obszaru kompetencji w branży spożywczej na podstawie Rekomendacji Rady.
- R.pr. Magdalena Osińska, Przewodnicząca Grupy roboczej ds. legislacji SRK – Sektor żywności wysokiej jakości omówiła uwarunkowania prawne mające wpływ na kompetencje pracowników branży spożywczej.
- Milena Bodych-Biernacka, Ekspert Grupy roboczej ds. legislacji SRK – Sektor żywności wysokiej jakości opowiedziała o inicjatywach Komisji Europejskiej mające na celu poprawę kompetencji w sektorze żywność wysokiej jakości.
Eksperci zewnętrzni:
- 7 czerwca dr Jacek Czarnecki, Nestle Polska oraz 9 czerwca Sebastian Tołwiński, Upfield Polska omówili trendy kształtujące przyszłość branży spożywczej.
- Dr Piotr Klatta, ekspert Instytut Badań Edukacyjnych przedstawił zagadnienie „Sektorowa rama kwalifikacji jako narzędzie definiowania i kształtowania kompetencji”.
- Najważniejsze wyniki I edycji badań Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego w sektorze żywność wysokiej jakości scharakteryzowały ekspertki Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości 7 czerwca Adriana Skorupska oraz 9 czerwca Anna Tarnawa.
W celu wymiany doświadczeń z perspektywy różnych branż i przedsiębiorstw w zakresie zapotrzebowania i rozwoju kompetencji pracowników odbyły się debaty eksperckie. O wyzwaniach produkcji zwierzęcej debatowali:
- Andrzej Ciołek, Suempol,
- Anna Olewnik Mikołajewska, OLEWNIK Grupa,
- Dariusz Wypych, Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie.
Debatę moderował Przewodniczący Rady Andrzej Gantner.
Natomiast zapotrzebowania i rozwój kompetencji pracowników z perspektywy branży niezwierzęcej omawiali:
- Mariola Chiczewska, Piekarnia Lubaszka,
- Barbara Groele, Krajowa Unia Producentów Soków,
- Justyna Frankowska, Graal Group.
Debatę moderowała Animator Prac Rady prof. dr hab. Krystyna Gutkowska.
W trakcie dyskusji prelegenci dyskutowali o największych aktualnych wyzwaniach procesów rekrutacyjnych oraz odpowiadali ze swojej perspektywy na pytanie, pracowników o jakich kompetencjach najtrudniej pozyskać? Ponadto omówiony został wpływ trendów gospodarczych, technologicznych i społecznych na kompetencje pracowników w branży spożywczej, a także kontekst zmiany zachowań konsumentów a zapotrzebowania na nowe kompetencje pracowników.
Uczestnikami webinarów byli przedstawiciele instytucji edukacyjnych, instytucji rynku pracy, w tym agencji zatrudnienia oraz powiatowych urzędów pracy.