logo parp
logo system rad ds. kompetencji
logo sektorowa rada ds kompetencji

Aktualności

Raport „Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań" - październik 2021

Zachęcamy do lektury kolejnego numeru miesięcznika „Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań”, w którym znajdują się najważniejsze informacje z rynku pracy i skrótowe podsumowania najciekawszych artykułów i raportów opublikowanych między 26 września a 22 października 2021 r. 

W tym numerze zwracamy uwagę na:

  1. raport nt. GIGekonomii,
  2. pierwszą edycję opracowania pt. „Potrzeby kompetencyjne w kontekście skutków pandemii koronawirusa”.

W raporcie znajdują się również między innymi informacje:

  • Według szacunków MRiPS stopa bezrobocia rejestrowanego w Polsce we wrześniu 2021 r. wyniosła 5,6%. W porównaniu z sierpniem 2021 r. wartość wskaźnika spadła o 0,2 p.p., a w porównaniuz wrześniem 2020 r. – o 0,5 p.p.
  • Według danych Eurostatu w sierpniu 2021 r. najwyższe wskaźniki bezrobocia odnotowano w Hiszpanii (14,0%), Grecji (13,2%) i we Włoszech (9,3%).
  • Średni czas poszukiwania pracy w III kw. 2021 r. wyniósł 2,6 miesiąca i uległ skróceniu względem II kw. 2021 r. (3,1 miesiąca).

Raport jest dostępny na stronie PARP>>

Projekt

Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy. 

Celem działania Rady jest zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w Sektorze. 
Projekt nr UDA-POWR.02.12.00-00-SR02/18 jest dofinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020