Aktualności
Raport „Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań" - październik 2021
Zachęcamy do lektury kolejnego numeru miesięcznika „Rynek pracy, edukacja, kompetencje. Aktualne trendy i wyniki badań”, w którym znajdują się najważniejsze informacje z rynku pracy i skrótowe podsumowania najciekawszych artykułów i raportów opublikowanych między 26 września a 22 października 2021 r.
W tym numerze zwracamy uwagę na:
- raport nt. GIGekonomii,
- pierwszą edycję opracowania pt. „Potrzeby kompetencyjne w kontekście skutków pandemii koronawirusa”.
W raporcie znajdują się również między innymi informacje:
- Według szacunków MRiPS stopa bezrobocia rejestrowanego w Polsce we wrześniu 2021 r. wyniosła 5,6%. W porównaniu z sierpniem 2021 r. wartość wskaźnika spadła o 0,2 p.p., a w porównaniuz wrześniem 2020 r. – o 0,5 p.p.
- Według danych Eurostatu w sierpniu 2021 r. najwyższe wskaźniki bezrobocia odnotowano w Hiszpanii (14,0%), Grecji (13,2%) i we Włoszech (9,3%).
- Średni czas poszukiwania pracy w III kw. 2021 r. wyniósł 2,6 miesiąca i uległ skróceniu względem II kw. 2021 r. (3,1 miesiąca).
Raport jest dostępny na stronie PARP>>
Projekt
Sektorowa Rada ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w Sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy.
Celem działania Rady jest zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych w Sektorze.