Aktualności
VII posiedzenie członków Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
28 września br. odbyło się siódme posiedzenie plenarne członków Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości.
W trakcie spotkania Adriana Skorupska i Anna Tarnawa z Departamentu Analiz i Strategii Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości omówiły raport z badania BBKL, którego głównym celem było zwiększenie wiedzy na temat obecnego i przyszłego zapotrzebowania na kompetencje w branży żywności.
Badanie składało się z części jakościowej, którą zrealizowano w formie wywiadów indywidualnych, panelów eksperckich – w tym z członkami Rady, badania delfickiego i warsztatów kompetencyjnych oraz z części ilościowej, w ramach której przeprowadzono wywiady z ponad 1 600 pracodawcami i pracownikami.
Badanie realizowane było przez konsorcjum 4 firm w okresie od 2 listopada 2020 r. do 12 lipca br.
Raport z przeprowadzonej edycji został przyjęty i obecnie przygotowywany jest do druku. Dokument przedstawia charakterystykę branży, bilans kompetencji w ramach profili opracowanych dla kluczowych stanowisk, podejmuje próbę przewidzenia przyszłości sektora, a przede wszystkim przedstawia rekomendacje dla branży. Opublikowanie raportu nastąpi w trakcie Okrągłego stołu planowanego na połowę grudnia br.
W następnym punkcie agendy podsumowano dotychczasowe zrealizowane działania Rady oraz omówiono planowane prace w IV kwartale 2021 r. Kolejne posiedzenie członków Rady odbędzie się w IV kwartale br.
Po omówieniu zagadnień dotyczących działań Rady, członkowie Rady wzięli udział w seminarium informacyjnym na temat Sektorowych Ram Kwalifikacji dla przedstawicieli sektora żywności wysokiej jakości zrealizowanym w ramach projektu „Wsparcie rozwoju ZSK w szczególności na poziomie regionalnym poprzez wdrażanie rozwiązań i inicjatyw skierowanych do użytkowników końcowych systemu”.
Działalność Rady jest finansowana na podstawie postanowień umowy nr UDA-POWR.02.12.00-00-SR02/18 z dnia 25 września 2019 r. w ramach Działania 2.12 Zwiększenie wiedzy o potrzebach kwalifikacyjno-zawodowych Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014 – 2020.